1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Krimin tilanne kiristyy – Venäjä syyttää Ukrainaa hyökkäyksestä

Ukrainan armeijan ja aktivistien mukaan Venäjä on kuljettanut niemimaan pohjoisosiin raskaita aseita. Asekuljetuksista on julkaistu kuvia ja videoita sosiaalisessa mediassa. Nyt Venäjä syyttää Ukrainaa terrori-iskujen suunnittelusta ja aseellisesta hyökkäyksestä Krimin rajalla. Ukraina on kiistänyt väitteet, eikä Etyjillä ole tietoa rajalla tapahtuneesta yhteenotosta.

Ulkomaat
kartta
Yle Uutisgrafiikka

Venäjän ja Ukrainan väliset jännitteet Krimin niemimaalla ovat kiristymässä. Venäjän turvallisuuspalvelu FSB syyttää Ukrainaa aseellisista hyökkäyksistä Krimin rajalla.

Ukrainan puolustusministeriön mukaan FSB:n väitteet eivät ole totta, ja niiden tarkoituksena on oikeuttaa venäläisjoukkojen siirtely alueella. Rajaa tarkkaileva Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö Etyj ei ole raportoinut yhteenotosta, kertoo uutistoimisto AFP.

Etyjin mukaan autoliikenne rajalla pysäytettiin aiemmin tällä viikolla ja rajavartijat näyttivät olevan valmiustilassa.

Ukrainan armeija ja krimiläiset aktivistit ovat aiemmin tällä viikolla kertoneet länsimielisille (siirryt toiseen palveluun)medioille (siirryt toiseen palveluun), että Venäjä on kuljettanut niemimaan pohjoisosiin raskaita aseita. Asekuljetuksista on julkaistu kuvia ja videoita sosiaalisessa mediassa (siirryt toiseen palveluun).

FSB: Krimin turvatoimia kiristetty

FSB:n tämänpäiväisen tiedotteen mukaan yksi turvallisuuspalvelun työntekijä ja yksi venäläissotilas olisivat kuolleet yhteenotoissa, joiden kerrotaan tapahtuneen viikonlopun aikana.

FSB:n mukaan Ukrainan joukot olisivat tulittaneet rajan yli varhain maanantaina tarkoituksenaan päästää kaksi "sabotaasi-terroristien" ryhmää voimakeinoin Krimille. Lisäksi lauantain ja sunnuntain välisenä yönä Krimillä kerrotaan pidätetyn yksi ryhmä sabotoijia.

Ukrainan turvallisuuspalvelun johtajan neuvonantaja Juri Tandit sanoo uutistoimisto Interfaxille, että Ukrainalla ei ole aikomusta vallata alueita takaisin voimakeinoin.

FSB kertoo, että Krimin turvatoimia on kiristetty väitettyjen hyökkäysten jälkeen.

Venäjä valtasi Krimin niemimaan Ukrainalta keväällä 2014 sen jälkeen, kun Ukrainan Venäjä-mielinen presidentti Viktor Janukovytš oli joutunut luopumaan vallasta.

Lähteet: AFP, AP, Reuters

Lue seuraavaksi