Putin: Ukraina on valinnut terrorin rauhan sijasta

Putin sanoi, että Venäjä tekee kaikkensa Krimin turvallisuuden varmistamiseksi. Venäjän mukaan Ukrainan joukot ovat tulittaneet Krimille ja suunnitelleet terrori-iskuja niemimaalla. Ukrainan ulkoministeriön mukaan kyse on siitä, että Venäjä etsii oikeutusta Ukrainan vastaiselle sodalle.

Ulkomaat
Putin puhuu korokkeen takaa ja levittää juuri käsiään. Putinilla on tumma asu ja viininpunainen kravatti. Taustalla näkyy suuri kullattu ja koristeltu ovi ja kuvan oikeassa ja vasemmassa reunassa Venäjän liput. Korokkeessa on Venäjän vaakunaeläin, kaksipäinen kotka.
Venäjän presidentti Vladimir Putin.Yury Kochetkov / EPA

Venäjän presidentti Vladimir Putin sanoo, että Venäjä ryhtyy toimiin parantaakseen Krimin niemimaan turvallisuutta.

– Aiomme ilman muuta tehdä kaikkemme varmistaaksemme infrastruktuurin ja kansalaisten turvallisuuden. Ryhdymme lisätoimiin taataksemme turvallisuuden... Haluan sanoa, että kyse on vakavista lisätoimista ja enemmästäkin, Putin sanoi keskiviikkona venäläisen uutistoimisto Tassin mukaan.

Venäjän turvallisuuspalvelu FSB syytti äskettäin Ukrainaa aseellisista hyökkäyksistä Krimin rajalla. FSB:n mukaan turvallisuuspalvelun työntekijä ja venäläissotilas olisivat kuolleet viime viikonloppuna yhteenotoissa ukrainalaisten kanssa.

Ukraina on kiistänyt väitteet hyökkäyksistä. Ulkoministeriön tiedottaja sanoi uutistoimisto Reutersille, että Venäjä etsii epätoivoisesti tekijää, joka oikeuttaisi Ukrainan vastaisen sodan.

Putin syytti Ukrainaa siitä, että se on valinnut terrorin rauhan sijasta. Hän kutsui väitettyjä hyökkäyksiä typeriksi ja rikollisiksi. Samalla Putin ilmoitti, että tässä tilanteessa aiottuja neuvotteluja Itä-Ukrainan rauhanprosessista ei ole järkeä pitää.

Venäjä oli aiemmin suostunut neuvottelemaan Itä-Ukrainan tilanteesta Ukrainan, Ranskan ja Saksan edustajien kanssa syyskuun alussa Kiinan G20-kokouksen yhteydessä.

Lähteet: AFP, Reuters, Tass