Porošenko: Venäjä halusi tekosyyn uhkailla Ukrainaa sotilaallisesti

Venäjän mukaan Ukrainan joukot ovat ampuneet Krimille ja yrittäneet terrori-iskuja niemimaalla. Ukrainan presidentti kutsui syytöksiä naurettaviksi.

Ulkomaat
Petro Poroshenko.
Ukrainan presidentti Petro Porošenko.Sergei Dolzhenko / EPA

Ukrainan presidentti Petro Porošenko kiistää jyrkästi, että Ukrainan joukot olisivat suunnitelleet terroritekoja Krimin niemimaalla tai ampuneet rajan yli Krimille.

– Venäjän syytökset Ukrainan terrorismista Krimin niemimaalla kuulostavat yhtä naurettavilta ja kyynisiltä kuin Venäjän johdon lausunnot, joiden mukaan Venäjän joukkoja ei ole Itä-Ukrainassa Donbassin alueella, Porošenko sanoi uutistoimisto Reutersin mukaan.

Porošenko sanoi tiedotteessa, että Ukraina käyttäisi vain poliittisia ja diplomaattisia keinoja saadakseen Krimin alueen uudelleen hallintaansa. Hän kuvaili syytöksiä provokaatioksi ja tekosyyksi uhkailla Ukrainaa sotilaallisesti.

Venäjän turvallisuuspalvelu FSB syytti keskiviikkona Ukrainaa aseellisista hyökkäyksistä Krimin rajalla. FSB:n mukaan turvallisuuspalvelun työntekijä ja venäläissotilas olisivat kuolleet viime viikonloppuna yhteenotoissa ukrainalaisten kanssa.

Venäjän presidentti Vladimir Putin on sanonut ryhtyvänsä toimiin Krimin turvallisuuden parantamiseksi. Putin ilmoitti myös, että hänen mielestään ensi kuulle suunniteltuja neuvotteluja Itä-Ukrainan rauhanprosessista ei tässä tilanteessa kannata järjestää.

Lähteet: Reuters, AP, AFP, Tass