Venezuelan ja Kolumbian presidentit haluavat avata maiden välisen rajan, joka on pysynyt lähes vuoden suljettuna

Raja on ollut suljettu Venezuelan talousvaikeuksien johdosta. Tosin Venezuelan hallitus oli pakotettu kesäkuussa avamaan kahtena viikonloppuna raja-aseman Kolumbiaan, jonne matkasi heti ruokaostoksille satojatuhansia talouskriisin koettelemia venezuelalaisia.

Ulkomaat
Sadan bolívarin seteleitä Caracasin yllä.
Venezuelassa on maailman korkein inflaatio. Se mitataan jo tuhansissa prosenteissa.Jaana Kanninen/ Yle

Venezuelan presidentti Nicolas Manduro ja Kolumbian presidentti Juan Manuel Santos tapaavat torstaina Venezuelassa. Keskustelun aiheena on suhteiden normalisointi erityisesti rajalinjalla, joka on ollut lähes vuoden suljettuna. Rajaa myös vartioidaan tarkasti.

Maduro määräsi rajan kiinni, koska hänen mukaansa puolisotilaalliset joukot olivat tehneet hyökkäyksiä Kolumbiasta Venezuelan rajajoukkoja vastaan.

Todellinen syy rajan sulkemiselle on ollut pelko venezuelalaisten joukkoryntäyksestä ostosmatkoille Kolumbiaan.

Talousongelmista horjuvassa Venezuelassa on puutetta kaikesta; peruselintarvikkeista, lääkkeistä ja polttoaineesta alkaen. Samaan aikaan inflaatio laukkaa ennätystahtia.

Öljyn viennistä riippuvaisen Venezuelan talousromahdusta vauhditti öljyn hinnan raju lasku.

Maat ovat pinta-alaltaan lähes saman kokoisia, noin miljoonan neliökilometrin suuruisia. Kolumbia on 46 miljoonalla asukkaalla Brasilian jälkeen Etelä--Amerikan väkirikkain valtio. Venezuelassa on noin 28 miljoonaa asukasta.

Venezuelan ja Kolumbian välisen rajalinjan pituus on hieman yli 2 200 kilometriä.

Lähteet: AFP