Politiikan tutkija Ylen kannatuskyselyn tuloksista: Kohut syöneet perussuomalaisten kannatusta – ihmiset pettyneitä puolueisiin

Tutkija pitää mielenkiintoisena, että keskusta on vaikeassa tilanteessa säilyttänyt kannatuksensa korkealla.

Kotimaa
Eduskuntatutkimuksen keskuksen erikoistutkija Erkka Railo
Eduskuntatutkimuksen keskuksen erikoistutkija Erkka Railo arvioi Ylen kesäkuun kannatusmittauksen tuloksia. Yle

Perussuomalaisten pudotus Ylen kannatuskyselyssä johtuu osittain toistuvista kohuista puolueen ympärillä, arvioi Turun yliopiston eduskuntatutkimuksen keskuksen erikoistutkija Erkka Railo.

Perussuomalaisten kannatus laski kyselyssä kuuden vuoden takaiselle tasolle.

– Mielenkiintoista on nähdä se, että nyt on julkisuuteenkin tullut jo aika painavia puheenvuoroja. Pentti Oinoseltakin (ps.) esimerkiksi, että nyt tälle asialle on kertakaikkiaan tehtävä jotain, Railo kommentoi tänään torstaina Ylen Radio 1:n Ykkösaamussa.

– Ja paljon tietysti on tehty numeroa siitä, että Timo Soini on lomaillut sinnikäästi mökillään, vaikka koko Eurooppa kuohuu.

Sitä Railo pitää mielenkiintoisena, että keskusta on vaikeassa tilanteessa, hallitusvastuussa, säilyttänyt oman kannatuksensa korkealla. Keskusta myös nosti ainoana hallituspuolueena kannatustaan mittauksessa.

– Vaikuttaa siltä, että keskusta tekee tällä hetkellä hallituksessa sellaista politikka, joka sen kannattajia miellyttää.

SDP:n ongelmat tuttuja

Railon mukaan SDP:n ongelmat ovat tuttuja vanhastaan, vaikka puolue nousikin kyselyssä toiseksi suosituimmaksi.

– Niitä uskottavia vaihtoehtoja ei hallituksen politiikalle ole vielä löytynyt ja se on ollut pitkään tämä ongelma.

Kokoomus valitsi kesäkuussa puheenjohtajakseen Petteri Orpon, ja puolue nousi viime kyselyssä SDP:n ohi. Kokoomuksen tuoreelle puheenjohtajalle Railo povaa pitkää työsarkaa.

– Että hän kykenee yhdistämään puolueen ja vaikeassa hallitusvastuussa valtiovarainministerin tehtävissä pystyy voittamaan äänestäjät puolelleen. Se on erittäin hankala tehtävä.

Ihmiset ovat epävarmoja

Taloustutkimus haastatteli kannatusarviota varten 11.7.–9.8. yhteensä 2 424 henkilöä. Railo pitää kiintoisana, että vain 58,5 prosenttia ilmaisi mielipiteensä kyselyssä.

– Siellä on valtava joukko ihmisiä, jotka vaikuttavat siltä, että he ovat suorastaan pettyneitä poliittisiin puolueisiin ja eivät tiedä ketä seuraavissa vaaleissa äänestäisivät. Tähän liittyy suuria epävarmuustekijöitä.

Ylen Taloustutkimuksella teettämässä kyselyssä keskusta on edelleen selvästi ykkönen, SDP nousi kokoomuksen ohi ja perussuomalaiset on vajonnut kuuden vuoden takaisiin lukemiin.