1. yle.fi
  2. Uutiset

Presidentinvaalit kiristävät tunnelmia Sambiassa

Väkivalta varjostaa presidentinvaaleja perinteisesti rauhallisessa Sambiassa. Kilpa kahden kärkiehdokkaan välillä on kovaa.

Ulkomaat
Mielenosoituksia Sambian presidentinvaaleja edeltävinä päivinä maan pääkaupungissa Lusakassa.
Mielenosoituksia Sambian presidentinvaaleja edeltävinä päivinä maan pääkaupungissa Lusakassa.Reuters

Sambiassa äänestetään torstaina uudesta presidentistä. Kaikkiaan ehdokkaana on yhdeksän ihmistä, mutta kärkiehdokkaat ovat nykyinen, väliaikainen presidentti Edgar Lungu ja Hakainde Hichilema.

Viimeksi Lungu ja Hichilema ottivat toisistaan mittaa puolitoista vuotta sitten, kun Sambiaan valittiin väliaikainen presidentti vaaleilla valitun presidentti Michael Satan kuoleman takia. Tuolloin Lungu voitti Hichileman vain vajaan 28 000 äänen erolla.

Vaalit ovat kuumentaneet tunteita Sambiassa, joka on perinteisesti ollut Afrikan vakaimpia demokratioita. Heinäkuussa vaalikampanjointi jouduttiin keskeyttämään kymmeneksi päiväksi pääkaupungissa Lusakassa väkivaltaisuuksien takia.

Yhteenotot ovat kuitenkin jatkuneet.

Hichilema on syyttänyt vaaleja epäoikeudenmukaisiksi. Hichileman mukaan poliisi on estänyt Hichileman kannattajien kokoontumisia ja valtionmedia on tukenut valtapuolue Isänmaallista rintamaa (PF) edustavaa Lungua antamalla tälle paljon näkyvyyttä.

Sambian vaaleja värittävät kasvava työttömyys, jatkuva pula sähköstä ja noin 20 prosentin vuotuinen inflaatio. Sambia saa suuren osan vientituloistaan kuparista, jonka hinta maailmalla on laskenut.

Tuhansia työpaikkoja on kadonnut, kun kuparikaivoksia on suljettu. Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n mukaan Sambian budjettialijäämä on ollut vajaat kaksi prosenttia edellisinä kahtena vuotena.

Maailmanpankin arvion mukaan noin 60 prosenttia Sambian asukkaista elää köyhyysrajan alapuolella.

Lähteet: AFP, Reuters

Lue seuraavaksi