Kiipeilypuistot valloittavat maata vauhdilla – puiden latvoihin viritetyt köysiradat kutsuvat seikkailijoita nyt myös Vaasassa

Vaskiluodon metsän puihin on viritetty viisi eritasoista kiipeilyrataa. Seikkailu-urheilupuisto on rakennettu niin, että se sulautuu luontoon ja antaa myös mahdollisuuden nauttia metsän tuoksuista ja tunnusta.

Seikkailu-urheilu
Vaskiluodon metsän puihin on viritetty viisi erilaista kiipeilyrataa.
Vaskiluodon metsän puihin on viritetty kuusi erilaista kiipeilyrataa.Antti Haavisto / Yle

Vaasassa on seurattu kasvavaa trendiä, kun kaupunki sai innokkaan yrittäjäpariskunnan toimesta seikkailupuiston. Zip Adventure-park on rakennettu Vaskiluodon metsään, jonne on viritetty köysiratoja puiden väliin eri korkeuksille.

Vaskiluodossa ensimmäiset seikkailijat ovat jo ottaneet tuntumaa rataan ja yrittäjä vaikuttaa tyytyväiseltä.

– Me halusimme saada lisää tekemistä Vaasaan. Testasimme vastaavanlaista puistoa itse lastemme kanssa Liettuassa. Lapset tykkäsivät niin paljon, että kotiin palattuamme ajattelimme, että ehkä tällainen sopisi tänne Vaasaankin, kertoo seikkailupuiston yrittäjä Christian Gull.

Puiston sijainti kohtuullisen lähellä keskustaa ja majoituskohteita on ihanteellinen turistien kannalta. Gull kertoo saaneensa kaupungilta hyvin ja melko helpostikin tukea seikkailupuiston perustamiseen. Kaupungin puolesta oltiin tyytyväisiä, kun joku halusi Wasalandian sulkemisen jälkeen kehittää jotain uutta.

– Vastaavanlaisia seikkailupuistoja on tainnut tulla Suomeen tänä vuonna viitisen kappaletta. Olemme iloisia, että me saimme ensimmäisenä avata Vaasaan, tyytyväinen yrittäjä kertoo.

kiipeilijöitä seikkailu-urheilupuistossa
Antti Haavisto / Yle

Kuusiin kurkottelua

Seikkailupuistossa pääpaino on kiipeilyradoilla, joista korkein nousee kahdeksaan metriin. Yrittäjä suunnittelee, että tulevaisuudessa noustaan vielä korkeammalle. Puisto on vasta avattu, mutta mikäli se vetää hyvin asiakkaita, aikoo Gullin yrittäjäperhe laajentaa jo ensi vuonna.

– Viidestä seikkailuradasta yksi on lapsille ja loput aikuisille. Aikuisten radoissa on eri vaativuustasoja. Jos asiakkaita riittää, niin ensi vuonna tulee yksi tai kaksi rataa lisää.

Itse puisto on rakennettu tsekkiläisvoimin. Gullit hakivat tietoa aluksi Liettuasta, mutta päätyivät lopulta tsekkiläiseen osaamiseen. Sama firma on rakentanut reilut 200 seikkailupuistoa ympäri maailmaa.

Seikkailupuiston ykkösprioriteetti on turvallisuus. Jokaisessa pisteessä on henkilökuntaa seuraamassa, että kaikki sujuu turvallisesti. Vaasalaispuistossa on otettu käyttöön myös uusi turvasysteemi.

– Käytämme Continuous belay -järjestelmää, joka on markkinoiden turvallisin. Turvallisuus on tosi korkealla, yrittäjä vakuuttaa.

Vaikka puisto on parhaimmillaan kesäkeleillä, voidaan sitä käyttää myös talvella. Christian Gull kertoo, että talvikelit tuovat vain vähän lisähaastetta kiipeilyyn.

perhe seikkailupuistossa
Tallgårdin perhe lähti viettämään seikkailupuistoon Håkan-isän syntymäpäivää.Antti Haavisto / Yle

Koko perhe seikkailemassa

Tallgårdin perhe Kruunupyystä oli lähtenyt viettämään vauhdikasta seikkailupäivää yllättääkseen syntymäpäiviään viettäneen perheen pään. Isä Håkan oli varsin tyytyväinen ja innoissaan yllätyksestä.

– Tykkään tällaisesta seikkailusta, olen aina ollut paljon metsässä ja liikkunut paljon, Håkan listaa.

Perheen tytär naurahti, että kaikki muut taitavat nauttia, paitsi korkeita paikkoja pelkäävä äiti Elisabeth.

– Pelkään korkeita paikkoja, mutta pärjään jo paremmin. Tämä on meille ensimmäinen kerta seikkailupuistossa, mutta ei viimeinen, Elisabeth vakuuttaa.

Kolme radoista oli jo kiipeilty läpi ja seikkailuhenkinen perhe jätti herkkupalaksi loppuun kaikista vaikeimman. Seikkailu metsässä tuntui valloittaneen koko perheen.

– Tämä on mahtava paikka!