Kesä taipumassa syksyyn – pohjoisessa ensimmäiset pakkaset

Ensi yö on kylmä niin pohjoisessa kuin etelässäkin. Selkeillä alueilla lämpötila laskee alle viiden asteen. Selkeä taivas tarjoaa kuitenkin hyvät mahdollisuudet havaita Perseidien tähdenlentoja.

Kotimaa
Kesäyö Lapissa.
Myös tulevat yöt ovat Lapissa kylmiä.AOP

Syksy on tulossa. Elokuun ensimmäiset pakkaset mitattiin viime ja toissa yönä pohjoisessa. Toissa yönä lämpötila laski Sallan tunturilla 0,3 pakkasasteeseen. Viime yönä sama luku mitattiin Nuorgamissa, kertoo Ilmatieteen laitos.

Syksyn ensimmäiset pakkaset mitataan pohjoisessa tavanomaisesti elokuussa. Monilla pohjoisen mittausasemilla pakkaslukemia saadaan elokuussa keskimäärin kerran tai alle sen.

Nopeasti viilentynyt sää on tehnyt elokuusta hieman tavanomaista viileämmän koko maassa. Ylen meteorologi Joonas Koskelan mukaan loppukuukausi näyttää jatkuvan samanlaisena.

Ensi yöstä on tulossa kylmä Pohjois- ja Etelä-Suomessa. Selkeillä alueilla lämpötilan ennustetaan laskevan alle viiden asteen.

Selkeä sää mahdollistaa kuitenkin Perseidien meteoriparven havainnoinnin ensi yönä. Perseidien tähdenlennot näkyvät parhaiten, kun taivas on pimeimmillään eli kello 00-02. Yön kylmimmät hetket koetaan vasta juuri ennen auringonnousua.

Syksyinen sää jatkuu viikonloppuna, jolloin kovia sateita tulee eri puolilla Suomea.