Itsetyydytys on Suomessa kasvava seksitrendi – "Ennen peloteltiin vaaroilla, nykyään suositellaan"

FINSEX-tutkimuksen mukaan itsetyydytys on lisääntynyt kaikissa ikäryhmissä ja molemmilla sukupuolilla. Tutkimusprofessorin mukaan jokainen uusi sukupolvi on nuoruudessaan edellistä aktiivisempi.

Kotimaa
Tiukasti rajattu kuva naisesta lakanoissa.
AOP

Suomalaisten kiinnostus seksiä kohtaan ei ole hiipumassa, vaikka varsinaisten yhdyntöjen määrä onkin laskenut. Väestöliiton tuore FINSEX-tutkimus paljastaa, että itsetyydytysten määrä on kasvanut vuosikymmenten myötä tasaisesti eri ikäryhmissä sekä miesten että naisten keskuudessa. Tutkimukseen on kerätty tietoa itsetyydytyksen aktiivisuudesta koko väestössä vuosilta 1971, 1992, 1999, 2007 ja 2015.

Itsetyydytysaktiivisuus on kasvanut eri ikäryhmissä ja molemmilla sukupuolilla vuosien 2007 ja 2015 välillä kymmenen prosenttiyksikköä. 25-44 -vuotiaiden naisten keskuudessa itsetyydytysten määrä on kasvanut samassa ajassa 20 prosenttiyksikköä.

grafiikka
Yle Uutisgrafiikka

Miehet ovat itsetyydytyksessä naisia aktiivisempia, vaikka naiset ovatkin ottaneet viime vuosina miehiä kiinni. Naisten lisääntynyt itsetyydytys johtuu Väestöliiton tutkimusprofessorin Osmo Kontulan mukaan siitä, että naiset aloittavat nykyisin itsetyydytyksen murrosiässä lähes yhtä nuorina kuin miehet.

– Se ennustaa sitä, että tulevaisuudessa ero miesten ja naisten välillä tulee vielä pienenemään nykyisestä.

Sukupolvierot suuria

Kontulan mukaan itsetyydytyksen yleistymisessä on kyse pitkäaikaisesta trendistä, joka lähtee siitä, että jokainen uusi sukupolvi on nuoruudessaan ollut edellistä aktiivisempi. Vanhetessaan nämä sukupolvet ovat joko säilyttäneet tai lisänneet itsetyydytystään.

– Nuoruudessa ei enää pelätä eikä olla ahdistuneita siitä, että voiko sellaista tehdä. Vielä 50-luvulla koulun oppikirjoissa varoitettiin, mitä kaikkia terveydellisiä haittoja siitä koituu, jos näin tekee.

Itsetyydytyksestä on Kontulan mukaan tullut koko ajan hyväksyttävämpi asia, johon kehotetaan ja neuvotaan.

– Aiheen julkisuuskuva on muuttunut oleellisesti. Kun ennen peloteltiin vaaroilla, nykyään suositellaan tutustumista omaan kehoon ja nautintoon, Kontula kertoo.

grafiikka
Yle Uutisgrafiikka

Aktiivisuus lisääntynyt myös parisuhteissa

Tutkimuksen mukaan itsetyydytys on lisääntynyt vahvasti myös parisuhteessa elävillä. Kontulan mukaan suomalaiset rakastelevat nykyisin aiempaa harvemmin, ja aktiivisemmalla itsetyydytyksellä kompensoidaan jonkin verran sitä, jos kumppani on haluttomampi seksiin.

Kiirettä, stressiä ja väsymystä syytetään usein siitä, miksi ei rakastella useammin. Kontula muistuttaa, että rakastelu edellyttää sitä, että kahden ihmisen pitäisi olla vireessä samaan aikaan. Itseään voi sen sijaan tyydyttää silloin, kun siltä tuntuu.

– Ennen jopa ajateltiin, ettei se ole sopivaa, jos on vakituinen kumppani tai puoliso. Nykyään ei enää ajatella niin.