1. yle.fi
  2. Uutiset

Lapin kesä houkutteli aiempaa enemmän autoilevia turisteja

Kesä-heinäkuun liikennetilaston mukaan autoliikenne Lapin pääteillä on kasvanut selvästi viime vuodesta. Kasvu selittyy turistiliikenteen lisääntymisellä.

Kotimaan uutiset
Italialaisia, ranskalaisia ja espanjalaisia asuntoautoja Napapiirillä.
Tien päällä on kesällä ollut vilkasta. Kuvassa italialaisia, ranskalaisia ja espanjalaisia asuntoautoja Napapiirillä.Antti Mikkola / Yle

Sekä valtatie neljällä että valtatiellä 21 näkyy liikenteen automaattisten mittauspisteiden (LAM) keräämissä liikenneluvuissa lähes kymmenen prosentin nousu edellisvuoteen verrattuna. Liikennemäärät ovat nyt korkeimmat viiden vuoden aikajänteellä.

Tervolan LAM-pisteen nelostiellä ohitti kesä-heinäkuussa reilut 261 000 ajoneuvoa. Väylänvarren tiellä Kolarin mittauspisteessä oli samana aikana lähes 116 000 ajoneuvoa.

Liikenteen kasvu näkyy myös turistien määrässä pääteiden varren matkailuyrityksissä.

Myynti ja majoitukset hyvässä nousussa

Yksi houkuttelevimmista pysähdyspaikoista on Rovaniemen Napapiirillä oleva Joulupukin pajakylä.

Autoturismin kasvu näkyy siellä selvästi kesän myynnissä.

– Kyllä se on näkynyt tänä kesänä, ehdottomasti. Liiketoiminnassa on sellaista 20-30 prosentin kasvua tälle kesälle, ja sitä on matkamuistomyynnissä, majoituksissa ja ravintolassa, kaikissa, sanoo Joulupukin lomakylän yrittäjä Marko Jääskö.

– Silmämäärin arvioituna kasvua on ollut sekä kotimaisten että ulkomaisten turistin määrässä. Kyllä tämä kesä on ollut tosi vilkas turistikesä ja on meneillään vielä, vaikka kohta loppuukin.

Lue seuraavaksi