Yksinkertainen ovisummeri voisi auttaa liikuntavammaista

Liikuntavammaisen auttamiseen ei aina tarvita kalliita investointeja. Jo kaupan ovessa olevalla summerilla ja auttavilla käsillä saadaan helpotettua vammaisen liikkumista vaikkapa kaupan ovissa.

esteettömyys
Invamerkki.
Risto Degerman / Yle

Rakennusten ja yleisten alueiden esteettömyyden periaatteet lähtevät jo laista, joka edellyttää kulkemisen olevan mahdollista myös silloin kun oma liikkuminen on rajoitettua. Liikuntaesteiden poistaminen onkin tärkeä tavoite liikuntavammaisten elämän helpottamisessa.

Rakennusmääräyksissä ohjataan erityisesti uusien talojen rakentamista, mutta esimerkiksi vanhoissa taloissa liikkumista haittaavat ongelmat usein säilyvät.

Kaikkialle esteetöntä liikkumista ei kuitenkaan onnistuta turvaamaan. Esimerkiksi suojelu- ja muut määräykset tai vaikkapa vain oven tienoon pienet tilat saattavat estää esteettömän kulun rakentamisen.

Nappi oveen ja summerilla apua

Oulun Invalidien Yhdistyksen toiminnanjohtajalla Jussi Lotvosella on kuitenkin vinkkejä siihen, miten pienilläkin muutoksilla ja auttavalla asenteella saa jo hyviä tuloksia aikaan.

– Semmoinen pieni vinkki vaikkapa kauppiaille, että laitetaan pieni ovikello ja invamerkki siihen viereen ja sitä painamalla kauppias tai työntekijä tulee auttamaan, sanoo Lotvonen.

– Sama keinohan voi helpottaa myös ikäihmisiä ja lastenrattaitten kanssa kulkevia, sillä tokihan se on ymmärrettävää, että ovia ei vaikkapa kolmenkympin pakkasilla voida pitää koko aikaa auki.

Jussi Lotvosen mukaan on selvää, ettei kaikkia liikkumisen esteitä pystytä poistamaan, ja vammaiset ihmiset kyllä ymmärtävät sen, että he tarvitsevat joissakin paikoissa apua ja kaikki paikat eivät ole esteettömiä.

– Sillä päästään jo pitkälle, jos me pystytään olemaan suvaitsevaisia ja pystytään auttamaan toisia silloin kun siihen on tarvetta, muistuttaa Jussi Lotvonen.