1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Seta ry

Kainuun Seta heräämässä – sateenkaariväki toivoo, ettei tarvitsisi enää paeta etelään

Kainuun Seta perustetaan uudelleen hiljaiselon jälkeen. Perustamiskokouksen koollekutsuja Noora Limnell toivoo, että jatkossa erityisesti seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvat nuoret löytäisivät vertaistukea ja toimintaa kotikulmilta.

Kuva: Laura Tolonen / Yle

Heinäkuussa vietettiin Kainuun ensimmäistä Pride-juhlaa ja nyt sateenkaariväelle perustetaan vihdoin oma yhdistys, Kainuun Seta. Kuhmolainen Noora Limnell kutsui kokouksen koolle ja odottaa nyt toiveikkaana ensimmäistä kokoontumista, joka on elokuun 15. päivä. (siirryt toiseen palveluun)

– Toivotaan, että tulisi paljon porukkaa. Tuntuu, että tämä uutinen on otettu todella hyvillä mielin vastaan. Kainuu Pride toi ikään kuin viimeisen päätöksen, että Kainuuseenkin tarvitaan oma Seta ja sille on selvästi tarvetta.

Paikallinen seta-toiminta tulee tarpeeseen, sillä Limnellin kokemusten perusteella Kainuuta ei ole tunnettu kovinkaan avarakatseisena seutuna, vaan erilaisuudesta on saanut kuulla.

– Tunnen paljon sateenkaariperheitä ja homo- ja lesbopareja, jotka ovat muuttaneet etelään, koska eivät ole jaksaneet kiusaamista ja kaikenlaista huutelua. Sitten on näitä, jotka antavat puheiden olla puheita, Limnell kertoo.

– Olit sitten homo tai muuten vain erilainen, niin täällä Kainuussa ihmiset ovat aina katsoneet vähän oudosti, hän harmittelee.

Vannetanssija Noora Limnell eli "Noora Deelia" esiintyi Kainuu Pride -juhlassa kesällä 2016. Kuva: Kainuu Pride

27-vuotias kuhmolainen Limnell olisi itsekin toivonut nuorena, että alueella olisi ollut Setan toimintaa. Erityisen tärkeänä hän pitääkin juuri identiteettiään pohtivien nuorten tavoittamista.

– Moni jää yksin tämän asian kanssa ja pelkää, että kaverit jättävät jos tulee kaapista ulos. Moni pelkää, miten kainuulaiset suhtautuvat, jos olet vaikka homo. Toivon, että jatkossa ei tarvitse lähteä täältä pelko mielessä pois, vaan tehdään hyväksyvämpää ilmapiiriä.

Seuraavaa Pride-juhlaa suunnitellaan jo

Kun Kainuun Setan toiminta saadaan käyntiin, aikoo yhdistys järjestää erilaisia tapahtumia ja toimintaa kuten jäsentapaamisia, tukihenkilötoimintaa ja yleistä tiedottamista seksuaalisuuden monimuotoisuudesta. Toimialueena on koko Kainuu.

Kainuu Pride toi ikään kuin viimeisen päätöksen, että Kainuuseenkin tarvitaan oma Seta.

Noora Limnell

Aiemmin Kainuun Setan toiminta kuivui kasaan aktiivien muutettua muualle, mutta nyt Limnell povaa yhdistykselle parempaa menestystä.

– Nyt on tosi aktiivinen porukka tätä tekemässä ja kaikki on hyvin innoissaan. Ollaan sitä mieltä, että nyt on todellakin oikea aika pistää yhdistys kokoon.

Heinäkuinen Kainuu Pride -juhla onnistui järjestäjien mielestä hyvin ja jatkossa vuosittaiseksi suunnitellun tapahtuman järjestäminen onkin Kainuun Setan tehtävä.

– Se oli pitkään odotettu tapahtuma ja oli hieno nähdä, miten paljon ihmisiä sinne tuli. Muutamat ihmiset miettivät, että kehtaako sinne tulla, jos siellä ei ole kuin pari tyyppiä. Siellähän oli lopulta ainakin pari sataa ihmistä juhlimassa ja kaikki sujui ongelmitta.