Simon kesäteatterissa eletään uudestaan Maaninkajärven taistelun hetket

Sata vuotta sitten käyty Simon kahakka oli ensimmäinen aseellinen yhteenotto Suomen maaperällä Venäjän vallan aikana suomalaisten ja venäläisten välillä. Jääkäriliikkeen ja Suomen itsenäisyyshistoriaan kuuluvaan tapaukseen voi tutustua viikonvaihteessa Pahnilan museoalueella Simossa.

jääkärit
Simon kesäteatterin Maaninkajärven taistelu -esitys.
Minna Aula / Yle

Sata vuotta sitten käyty Maaninkajärven taistelu taipuu näytelmäksi Simossa.

Kesäteatteriesityksessä käsitellään Suomen itsenäisyyden historiaan liittyvää Simon kahakkaa, jossa jääkärit ottivat yhteen suomalaisten ja venäläisten viranomaisten kanssa.

Ohjaaja Päivi Komulainen-Vuotin mukaan ehdotus historiallisen näytelmän tekemisestä tuli kunnasta.

– Olen jutellut näistä asioista noiden tervaskantojen kanssa ja ylipäätään historiasta kiinnostunut, niin otin heti kiinni tästä, Komulainen-Vuoti sanoo.

Uutta näkökulmaa historiaan

Poika Eemeli Vuoti on mukana näytelmässsä jääkäri Sven Weckströmin roolissa. Hänellekin historiallinen näkökulma teki työstä mielenkiintoisempaa.

– Harva kavereistakaan tietää näistä tapahtumista. Tämä antaa kyllä näkökulmaa historiaan, eli ihan kiva on päästä tekemään, Eemeli Vuoti sanoo.

Simon kahakka käytiin joulukuussa 1916, kun Maaninkajärvelle niittysaunaan majoittunet jääkärit saivat huomata tulleensa ilmiannetuiksi, ja suomalaisten poliisien ja venäläisten vartiosotilaiden tulleen heitä pidättämään.

Piiritys ja tulitaistelu kesti muutamia tunteja. Kahakassa kuoli yksi jääkäreistä, Armas Lyytikäinen. Taistelu oli ensimmäinen Suomen maaperällä käyty aseellinen yhteenotto suomalaisten ja venäläisten välillä Venäjän vallan aikana.

Simoon näytelmän on käsikirjoittanut Erkki Paaso.

Kuolema lavalla – ensimmäistä kertaa

Lyytikäistä esittävälle Toni Junekselle kuolema näyttämöllä on ensimmäinen laatuaan.

– Kesäteattereissa on tullut näyteltyä useampana vuonna, että sillä tavalla tämä on tuttua huttua. Mutta nyt kuolen lavalta pois, ja siitä ei ole vielä kokemusta, että jännä nähdä miten se menee, Junes pohtii.

Simon kesäteatterin väki on tehnyt töitä kuukausikaupalla näytelmän eteen. Ilmapiiri on ollut intiimi ja yhteistyö tiivistä.

– Minut tuntevat tietää, että kiihdyn kyllä nollasta tuhanteen hetkessä, mutta lepyn myös. Tämä on ollut tiivis porukka. Toinen perhe, luonnehtii ohjaaja Päivi Komulainen-Vuoti.

Maaninkajärven taistelun ensimmäiset näytökset esitettiin Pahnilan museon alueella perjantaina.