Britit suomalaislauluun villinnyt viulisti: "Tilanne syntyi sattumalta siinä hetkessä, ei tällä voi alkaa lypsää"

Viime perjantaina BBC Proms -festivaaleilla Royal Albert Hallissa esiintynyt Pekka Kuusisto kertoo, ettei aio ottaa kansanlaulu-encorea tavaksi saati alkaa hioa välispiikkejään vieläkin hauskemmiksi, vaikka sillä todennäköisesti täyttäisi salit.

kulttuuri
Pekka Kuusisto.
Henrietta Hassinen / Yle

Minun kultani kaunis on, vaikk’ on kaitaluinen, minun kultani kaunis on, vaikk’ on kaitaluinen.

Hei luulia illalla, vaikk’ on kaitaluinen, hei luulia illalla, vaikk’ on kaitaluinen!

Laulaa Pekka Kuusisto ja säestää itseään viululla legendaarisen Royal Albert Hallin lavalla viime viikon perjantaina. Hän innostaa yleisön mukaan ja valtavan konserttisalin yleisö liittyy kansanlauluun:

Hei luulia illalla!

Louder! Kovempaa! Kuusisto käskee ja yleisö tottelee:

HEI LUULIA ILLALLA!

Jos alla oleva video ei näy laitteessasi, kokeile katsoa Pekka Kuusiston tempauksen BBC:n sivuilta (siirryt toiseen palveluun).

Iso-Britannian yleisradioyhtiö BBC PROMS -festivaalilla yleisö ei ole vain vastaanottavainen – se syö suomalaisviulistin kädestä kun hän yllättää sen karjalaisella kansanlaululla 1800-luvun puolesta välistä.

BBC taltioi konsertin, jossa Kuusisto esitti BBC Scottish Symphony Orchestran kanssa Pjotr Tšaikovskin Viulukonserton. Varsinaisen ohjelmiston jälkeen encorena esitetty Minun kultani kaunis on vitsikkään alustuksensa kera kuitenkin räjäytti niin sanotusti pankin ja tekee sitä edelleen videotaltioinnin kiertäessä internetissä

Mikään viimeisen päälle hiottu lopetus se ei ollut. Enemmänkin tempaus.

– Minulla oli ajatus, että jos yleisö tuntuu niin myötämieliseltä, että ne voisi alkaa laulamaan, niin sitten pistetään ne laulamaan, Kuusisto sanoo.

Häntä myös kiehtoi ajatus siitä, että konserttimestari Laura Samuel soittaa 1700-luvun alun Stradivarius-viululla.

– Ajattelin, että siitä olisi ihan kiva saada komppi. On ensiarvoisen tärkeää, että soittaa ihmisten kanssa, keneltä ei puutu kapasiteettia innostumiseen ja hetkessä elämiseen.

Taltioinnin suosio löi ällikällä

Kuusisto kertoo, että on käyttänyt aiemminkin pelimanni- ja perinnemusiikkia konserttiensa ylimääräisenä ohjelmanumerona. Royal Albert Hallin ensiluokkaisissa puitteissa viime perjantaina kuultu kappale on kuultu encorena vain kerran aiemmin.

Kuusisto innostui siitä kuinka riemulla yleisö otti sen valtaan, mutta on nyt samaan aikaan häkeltynyt saamastaan huomiosta kun videotaltiointi jatkaa elämäänsä internetissä.

– Tämänpäiväisen internetmyräkän keskellä mietityttää, että meneekö tässä pari vuotta, että ihmiset olettavat konserteissa tulee aina jonkinlainen kansanmusiikki-encore ja yhteislauluhetki?

Ei pelata varman päälle, että pistetään suut ja silmät täyteen samaa juttua niin kauan kuin se kiinnostaa.

Pekka Kuusisto, viulisti

Vaikka markkinointiväen mielestä nyt ehkä kannattaisi todellakin alkaa laulattaa yleisöä kunnon kansanlaulukimaran voimin ja kerätä sitä kautta tukuittain rahaa, Kuusisto kieltäytyy kohteliaasti.

– Mahtavaa, että se tuli tehtyä ja taltioitua. Tämä tilanne syntyi ihan sattuman kaupalla ja siinä hetkessä. Ei tämä ole sellainen juttu, josta voisi lypsää. Sellainen olisi luonteenlaatuni vastaista. En anna missään nimessä punaista valoa kansanlauluille, mutta radiosingleä ei ole odotettavissa, viulisti sanoo ja nauraa.

Huomenna perjantaina Kuusisto esiintyy Helsingissä Flow-festivaaleilla räp-artisti Paperi-T:n ja perkussionisti Samuli Kosmisen kanssa.

– Siellä on luvassa enemmänkin Fleetwood Mac -sitaatteja.

Ehdoton ei suunnitelmallisuudelle

Kuusisto on iloinen siitä, että konserttisaleissa ja kansanmusiikkipiireihin ei ole rantautunut muiden musiikkityylien tavoin ajatus mekaanisesta uranrakentamisesta ja kaupallisesta jakelusta.

– Ei pelata varman päälle, että pistetään suut ja silmät täyteen samaa juttua niin kauan kuin se kiinnostaa, kunnes keksitään joku uusi juttu.

Kuusisto haluaa jatkossakin mennä musiikki edellä, eikä alkaa miettiä esityksiään suunnitelmallisesti vaikkapa siten, että viilaisi etukäteen välispiikkinsä mahdollisimman hauskoiksi. Kosiskelemalla kosiskelisi yleisöään.

– Sellaisesta tulee helposti olo, ettei tämä ole aitoa. Että se on opeteltua. En halua antaa vaikutelmaa, että tässä luodaan jotain mikä muodostuu tärkeämmäksi kuin se itse kappale.

Eli jos konserttilavoilla nähdään Pekka Kuusistosta myös koko salin hirnumaan saava stand-uppiin kykenevä puoli, se on silkkaa tilanteen synnyttämää sattumaa.

– Hetken armosta tai paremminkin hetken kirouksesta olen stand up -koomikko, Kuusisto virnuilee hyväntuulisesti.