Myytkö tavaroita Facebook-kirppiksellä? Näissä 5 tapauksessa myynnistä pitää ilmoittaa verottajalle

Itse tehtyjä koruja, villasukkia tai hattuja myyvän pitää ilmoittaa voitot verottajalle. Myös esimerkiksi lieden tai jääkaapin myynnistä pitää joissakin tilanteissa kertoa verottajalle, koska se voi vaikuttaa esimerkiksi osakkeiden verotukseen.

Aija Oikari säilyttää myös karstaamisessa syntyneen villanöyhtän käsitöihinsä. Kuva: Hanne Kinnunen / Yle

Tavaroiden myyminen Facebook-kirpputoreilla on jatkuvasti yleistyvä ilmiö. Yle Uutiset kysyi, missä tapauksissa myynnistä tai myyntivoitosta pitäisi ilmoittaa verottajalle. Samat säännöt pätevät myymiseen yleisesti otettuna. Verottajan näkökulmasta sillä ei ole väliä, myytkö tavaraa kotipihassa, perinteisellä kirpputorilla, Huuto.netissä, Tofi.fissä vai Facebookin kirpputoriryhmässä.

1. Jos saa koti-irtaimiston myynnistä voittoa yli 5000 euroa

Jos koti-irtaimiston myynnistä saadun voiton arvo ylittää 5000 euroa vuodessa, voitosta pitää ilmoittaa verottajalle. Tavanomaista koti-irtaimistoa ovat esimerkiksi astiat, vaatteet, kodin viihde-elektroniikka, huonekalut ja kirjat. Veroasiantuntija Hannu Lahtomaa kertoo, että verottajalle ilmoitetaan erittäin harvoin yli 5000 euron voittoja koti-irtaimiston myynnistä. Jos voittoa saa yli 5000 euroa, ylimenevältä osalta maksetaan pääomatuloveroa. Se on tänä vuonna 30 prosenttia alle 30000 euron voitosta.

2. Jos myy muuta kuin koti-irtaimistoa yli 1000 eurolla vuodessa

Koti-irtaimistoa eivät ole esimerkiksi jääkaappi ja liesi, koska ne kuuluvat rakennukseen tavanomaisesti kuuluvaan tarpeistoon. Jos myy rakennukseen tavanomaisesti kuuluvaa tarpeistoa, kuten lieden tai jääkaapin tai vaikka yrityksen osakkeita tai asunnon ja myyntihinta on vuoden aikana yhteensä yli 1000 euroa, veroa pitää maksaa voitosta.

Jos koko vuoden aikana muun kuin koti-irtaimistona myydyn omaisuuden myyntihinta jää alle tuhannen euron, veroa ei tarvitse maksaa.

–Jos myy kiinteisiin kalusteisiin kuuluvan jääkaapin ja osakkeita, niiden myyntihinnat lasketaan yhteen ja katsotaan meneekö se yli 1000 euron, Lahtomaa selventää.

Verottajalle pitää siis todella hoksata ilmoittaa jääkaapin tai lieden myynti?

–Kyllä, jos on myynyt muuta kuin koti-irtaimistoa yli 1000 eurolla yhteensä, Lahtomaa sanoo.

Yli tuhannen euron myynneistä saadusta voitosta peritään pääomatuloveroa, joka on tänä vuonna 30 prosenttia alle 30000 euron voitosta.

3. Jos myy arvoesineen voitolla

Arvoesineet eivät kuulu tavanomaiseen koti-irtaimistoon.

–Aika luo arvoa ihan tavanomaisellekin esineelle, se on vähän venyvä käsite. Mutta kaiken vanhan tavaran arvo ei tietenkään kasva, Lahtomaa kuvailee arvoesinettä.

Arvoesineitä ovat esimerkiksi taiteilijamatrikkelissa olevan taitelijan taulu tai arvometallista tehty koru.

Jos myyt arvoesineitä yli 1000 eurolla vuodessa ja olet saanut voittoa, siitä tulee ilmoittaa verottajalle. Voitto on veronalaista pääomatuloa, josta peritään tänä vuonna 30 prosenttia veroa alle 30000 euron voitosta.

4. Jos myy itse tehtyjä tuotteita voitolla

Jos myy itse tehtyjä tuotteita esimerkiksi koruja, hattuja tai villasukkia, niistä saadusta voitosta pitää ilmoittaa verottajalle.

–Jos siinä on suunnitelmallisuus, jota kuvastaa esimerkiksi valmistaminen ja säännöllinen myynti, se rupeaa menemään elinkeinotuloksi  tai muuksi tulonhankkimistoiminnaksi, jossa verovapaus ei päde.

Käytännössä itse valmistetuista tuotteista pitää maksaa ansiotuloveroa. Eli esimerkiksi villasukkien tekemiseen käytetyt langat ja muut kulut saa vähentää myyntihinnasta, mutta voitosta pitää maksaa veroa. Se ei riitä perusteluksi verovapaalle myynnille, että käsitöiden tekeminen on harrastus. Työajalle ei lasketa hintaa, jonka vähennettäisiin myyntivoitosta.

–Meidän kaikkien tulot muodostuvat siitä työpanoksesta, mitä me tehdään. Jos omalla työllä hankkii tuloja, se on verotettavaa, Lahtomaa selventää.

Hän lisää, että jos virkkaa esimerkiksi kahvipaketeista tehtyä ”lankaa”, kokonaisen kahvipaketin hintaa ei saa vähentää voitosta.

Jos ansaitsee itse tehdyillä tuotteilla yli 10 000 euroa vuodessa, pitää maksaa myös arvonlisäveroa.

5. Jos ostaa myyntiä varten tuotteita.

Jos ostaa tuotteita myyntiä varten ja myy tuotteet voitolla, se on elinkeinotoimintaa, josta pitää ilmoittaa verottajalle. Esimerkiksi tapahtumalippujen myymisestä voitolla, pitää ilmoittaa verottajalle.

–Sormituntumalla sanoisin, että hyvin harvinaista näiden myyntivoittojen ilmoittaminen on.