Hyppää sisältöön

Miljardi kirvaa ja hortensiabuumi – muistatko nämä seitsemän ilmiötä kotipuutarhoista tältä kesältä?

Kotipuutarhojen kesää 2016 ovat leimanneet ainakin alkukesän lämmin sää ja kirvat. Puutarhoissa on näkynyt myös talvisia kasveja ja yksi tietty kukka.

Kuva: Anne-Mari Rajala / Yle

Suuria yllätyksiä kesä 2016 kotipuutarhoihin ei tuonut. Tässä lista seitsemästä tämän kesän puutarhakaudessa näkynyttä ilmiötä.

1. Talvituhojen paikkaaminen uusilla kasveilla

Talvi teki tuhojaan kasvimaailmassa erityisen paljon vuoden alussa. Etenkin mansikan suhteen vuoden alun kylmät säät pilasivat osan kesän sadoista. Myös monivuotiset kasvit kärsivät talven tuhoista, mikä näkyi puutarhamyymälöissä siinä, että keväällä ostettiin runsaasti uusia kasveja kesän kukkapenkkejä koristamaan.

2. Alkukesästä lämpöä ja sitten sateita

Jo keväällä toukokuussa oli lämpimiä päiviä ja myös kesäkuu oli paria aikaisempaa vuotta lämpimämpi. Myös sadetta saatiin kesän myötä. Ainakin mansikka ja vadelma ovat olleet tänä vuonna hiukan etuajassa. Juureksissa on korjattu hyvän kokoista satoa, esimerkiksi porkkanoita ja sipuleita.

Alkukesän lämpö rehevöitti puutarhojen kukintoja niin, että lannoitekaupan myynti puutarhamyymälöissä väheni. Puutarhatuotteiden kauppiaat kuitenkin muistuttavat, että lannoitteen avulla talvehtivat kasvitkin jaksavat seuraavien vuodenaikojen yli.

3. Kirvat ja muut hyönteiset

Miljardien kirvojen matkasta Suomeen uutisoitiin heti keväällä. Kotipuutarhoissa kirvoja onkin näkynyt runsaasti, kiitos lämpimän alkukesän. Jopa syreeneissä kirvoja on nähty, mitä ei tapahdu joka vuosi. Syreeneissä kirvat näkyvät vaaleina pisteinä.

Osa kotipuutarhureista on jopa sanonut poistavansa puutarhastaan kirvoille herkkiä kasveja, esimerkiksi lumipalloheisiä. Ruusuja on mennyt kaupaksi kirvoista huolimatta, sillä ne ovat kukkien kestosuosikkeja.

Myös muita hyönteisiä on ollut runsaasti. Etanoita on ollut paljon vain paikoittain.

Pohjois-Savon Marttojen kotipuutarha-asiantuntija Tiina Ikonen kehottaa, että syreeneitä ei kannata leikellä kirvojen takia, sillä ensi kesänä lehdet voivat olla kirvoista puhtaat. Lumipalloheisin kirvaongelmiin ratkaisu voi olla kasvupaikassa. Kasvi ei pidä kuumista ja paahteisista paikoista. Viileämmällä kasvupaikalla lumipalloheisi on vastustuskykyisempi kirvoja ja muita tuholaisia vastaan.

Kirvoja. Kuva: Erja Huusela-Veistola / Luke

4. Luonnonmukaiset torjunta-aineet

Koska ötököitä on tänä kesänä ollut runsaammin, kauppojen hyllyiltä on käyty hakemassa myös paljon torjunta-aineita. Viime vuosina kiinnostus on kasvanut luonnonmukaisien torjunta-aineiden käyttöön kotipuutarhoissa, mikä näkyy tänäkin vuonna.

Esimerkiksi ampiaisia on haluttu pois omalta terassilta valepesien avulla. Ampiaiset ovat reviiritietoisia, joten ne eivät halua rakentaa pesää alueelle, josta pesä jo löytyy. Valepesän voi rakentaa myös itse. Myös muurahaisia ja etanoita vastaan on käyty ostamassa torjunta-aineita puutarhamyymälöistä.

Etanoita vastaan Marttojen Tiina Ikonen suosittelee pitämään puutarhasta ja nurmikon leikkaamisesta hyvän huolen. Etanat pitävät ränsistyneistä ja pusikkoisista pihoista, joten siistiin puutarhaan etanoita tulee vähemmän. Jos tuttavalta saa kasvin lahjaksi puutarhaan, olisi hyvä pestä mullat pois juurista ja pitää sitä karanteenissa, ettei etanan munia kulkeudu omaan puutarhaan.

5. Hyötykasvit ja lähiruoka

Lähiruoan ja oman ruoan kasvattaminen on jo pari vuotta jatkunut trendi, mikä on näkynyt kotipuutarhoissa vahvasti tänäkin kesänä. Kotona halutaan kasvattaa viljelykasveja, esimerkiksi erilaisia ruukkutomaatteja. Myös nopeasti kasvavat vihannekset, kuten retiisit ja pinaatti, ovat kiinnostaneet kotien multasormia.

Myös ruoanlaitossa ja juomissa käytettävät yrtit ovat kiinnostaneet monia kodin viherpeukaloita. Osa tahtoo esimerkiksi kokata aasialaisen keittiön herkkuja, joiden maustamisessa käyttää omassa puutarhassa kasvaneita mausteita.

Pienen, mutta määrätietoisen asiakaskunnan puutarhamyymälöissä muodostaa teen ystävät. Ihmiset kasvattavat kotona yrttejä, jotka sopivat kuumassa vedessä haudutettaviksi. Näitä ovat esimerkiksi erilaiset minttulajikkeet. Mausteyrttejä voi käyttää myös kylmissä kesäjuomissa.

6. Hortensia

Keski-Euroopassakin suosittu Hortensia on ollut tämän kesän suosikkikukka. Suosiota selittää aikainen kukintakausi keväällä, jolloin se on oiva kukka kevään juhliin, kuten äitienpäivään ja koulujen päättäjäisiin. Hortensia on suosittu myös siksi, että kukasta löytyy paljon erilaisia värejä, mistä valita.

Hortensia. Kuva: YLE Keski-Suomi / Niina Ryyppö

7. Havut

Vuodesta toiseen pintansa pitävät havut ovat kuuluneet myös tämän kesän kotipuutarhoihin. Etenkin matalia havuistutuksia, kuten Tuijia, on hankittu kukkapenkkeihin. Havut tuovat kotipuutarhaan vihreää väriä vuoden ympäri.

Juttua varten on haastateltu Pohjois-Savon Marttojen kotipuutarha-asiantuntijaa Tiina Ikosta, Bauhausin puutarhaosaston tuoteryhmäpäällikkö Merja Heikkilää, Hankkijan puutarhatuoteosaston päällikköä Jouko Niemistä ja Viherkeskus Focuksen toimitusjohtajaa Markku Karivainiota.

.
.