1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Venäjälle matkaava piispa Häkkinen: Venäjän tilanteesta huolestuttu liikaakin

Suomalais-ugrilainen pappeinkokous järjestetään ensimmäistä kertaa Venäjällä. Mikkelin piispa Seppo Häkkinen varoittaa tekemästä liian hätäisiä johtopäätöksiä Venäjän terrorisminvastaisesta lainsäädännöstä.

Ulkomaat
Su-25 rynnäkkökoneita lentonäytöksessä Moskovassa 5. toukokuuta 2015.
Su-25 rynnäkkökoneita lentonäytöksessä Moskovassa toukokuussa 2015.Yuri Kochetkov / EPA

Mikkelin piispa Seppo Häkkinen rauhoittelee huolta uskonnonvapauden tilasta Venäjällä. Heinäkuussa tuli voimaan laaja niin sanottu terrorisminvastainen lakipaketti, joka laajentaa tuntuvasti viranomaisten oikeuksia kansalaisten valvontaan. Laissa säädellään myös uskonnollisten liikkeiden toimintaa, muun muassa kokoontumisvapautta ja lähetystyötä.

– Venäjä on iso maa ja paikallistasolla lain soveltamiseen liittyy ehkä huolia. Oma käsitykseni kuitenkin on, että tästä lainsäädännöstä on tehty liiankin pitkälle meneviä tulkintoja ja ehkä liikaakin on huolestuttu asiasta, sanoo Mikkelin piispa Seppo Häkkinen.

Ainakaan luterilainen Inkerin kirkko tuskin joutuu uusien lakien myötä vaikeuksiin, arvioi Häkkinen joka on keskustellut asiasta Inkerin kirkon piispan kanssa.

– Luulisin, että ehkä tällaiset hyvin villisti Venäjällä toimivat uskonnot joutuvat tarkemman kontrollin piiriin ja ehkä Inkerin kirkollekin tulee lisää byrokraattista kontrollia, mutta sikäläinen piispa on kyllä sitä mieltä, että huolenaiheet eivät ole niin suuria kuin meillä on nostettu esille.

Suomalais-ugrilainen pappeinkokous ensimmäistä kertaa Venäjällä

Piispa Häkkinen matkustaa Venäjälle keskiviikkona neljän vuoden välein järjestettävään suomalais-ugrilaiseen pappeinkokoukseen, johon ottavat osaa Suomen, Viron ja Unkarin luterilaisten kirkkojen, Romanian unkarinkielisen luterilaisen kirkon ja Venäjällä toimivan Inkerin kirkon edustajat. Kokoontumisia on järjestetty vuodesta 1937, mutta nyt ensimmäistä kertaa Venäjällä.

– Järjestäjänä on Inkerin kirkko, joka tuli mukaan vuonna 1996. Nyt se on sillä tavoin vahvistunut, että haluaa ottaa vastuuta myös kokousten järjestelyistä.

Häkkinen muistuttaa, että Suomi on osallistujamaista ainoa, jossa luterilainen kirkko ei ole vähemmistöasemassa. Kokoukset ovatkin aina olleet tuen osoituksia paikallisille järjestäjäkirkoille. Tällä kertaa kokouksen teemana ovat ekumeeniset suhteet ja niiden vaaliminen. Ekumenia tarkoittaa yhteistyötä eri uskontokuntien ja -suuntausten välillä.

– Tällaisina aikoina maiden ja kansojen välille rakennetaan muureja. Olen hyvin iloinen, kun kirkot osoittavat, että niitä voidaan ylittää, Häkkinen sanoo.

Lue seuraavaksi