1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Entinen sisäilmaongelmainen koulu remontoitiin täysin: Ei luokkia, ei pulpetteja ja kaikilla iPadit

Tuomelan koulun sisäilmaongelmat paljastuivat alkuvuodesta 2012. Kaksi vuotta sitten alkaneessa remontissa koulu revittiin auki betonia myöten. Täydellisen remontin myötä uudistettiin koko koulun toimintakulttuuri. Nyt Hämeenlinnan Tuomelan koulu avaa ovensa täysin uudistuneena, ja uudistuksesta ollaan kiinnostuttu myös ulkomailla.

Kotimaan uutiset
Tuomelan koulun kolmasluokkalaisia
Tuomelan koulussa Hämeenlinnassa oppimisympäristöt pistettiin uusiksi. Vanhanajan luokkatilat on korvattu muunneltavilla tiloilla. Torstaina koulun kolmasluokkalaiset saivat totutella uudenlaiseen oppimiseen.Timo Leponiemi / Yle

HämeenlinnaSisäilmaongelmista kärsinyt Hämeenlinnan Tuomelan koulu remontoitiin perusteellisesti 12 miljoonan euron remontissa. Vielä suurempi remontti tehtiin koulun sisällä opetustiloissa ja opetustavoissa. Perinteiset luokat pulpetteineen ja liitutauluineen jäivät historiaan. Nyt opettajat työskentelevät tiimeittäin hyödyntäen uusinta teknologiaa. Uudistus kiinnostaa ulkomaita myöten.

– Enää ei yksittäinen opettaja opeta omassa yksittäisessä luokassaan, vaan oppimisympäristö jaetaan oppilaiden, opettajien ja muun henkilökunnan kanssa, kertoo rehtori Arto Nykänen.

Oppitunneista kokonaisuuksiin

Tuomelan koulussa muun muassa tiedonsiirto toimii langattomalla tekniikalla eli läppäristä voidaan näyttää kuvia ja muuta tietoa suoraan isoille näyttötauluille. Liitutaulujakaan ei siis enää käytetä.

keinuva tuoli
Tuolilla saa keinua.Jousia Lappi / Yle

– Myös sisällöt on uudistettu vastaamaan uutta opetussuunnitelmaa. Enää meillä ei ole yksittäisiä oppitunteja, vaan kokonaisuuksista muodostetaan sisällöt.

Tiimiopetukseen siirtyminen, uuteen teknologiaan valmistautuminen ja oppisisällön muokkaaminen alkoivat Tuomelan koulussa jo kaksi ja puoli vuotta sitten.

– Opettajien tiimimuodostuminenkin tapahtui hyvissä ajoin jo viime vuonna. Näin opettajat ovat tottuneet suunnittelemaankin yhdessä, sanoo rehtori Arto Nykänen.

Ryhmäkoko vaihtelee tilanteen mukaan

Opetustapojen muutoksesta esimerkkinä käy Tuomelan koulun kolmas luokka. Perinteistä koululuokkaa ja pulpetteja ei ole. Lapset istuvat tyynyillä ja siirrettävissä rakennelmissa, joista voidaan muodostaa tiiviimmälle ryhmälle opetuskota.

Kaksi opettajaa apulaisineen työskentelee yhdessä 52 oppilaan kanssa. Tarvittaessa ryhmää jaetaan pienemmäksi.

– Tässä on paljon erilaisia vaihtoehtoja ja minusta on kiva tehdä tätä työtä yhdessä toisen opettajan kanssa, sanoo luokanopettaja Reetta Horila.

Vaikka pulpetteja ei ole ja liitutaulut on korvattu näyttötauluilla, jotain sentään tarvitaan vanhastakin koulusta.

– Kynä, vihko ja paljon hyvää kaunokirjallisuutta. Oppikirjoja meillä ei ole, vaan kaikilla oppilailla on iPadit.

Virikkeitä uudenlaisiin ajatuksiin

Yksi esimerkki uudenlaisista opetustiloista on koulun vintille kunnostetut tilat kuvataiteelle ja käsitöille. Opettajat suunnittelivat tilat yhdessä arkkitehdin kanssa. Nyt korkealla sijaitseviin tilihin rakennetuista uusista ikkunoista avautuvat upeat näkymät innostamaan koulutyötä.

tuoleja
Luokkahuoneet on korvattu muutettavilla kalusteryhmillä.Jousia Lappi

– Työparini kanssa me olemme todella innoissamme, kun pääsemme kokeilemaan uudenlaisia juttuja. Me emme tiedä niistä kaikista vielä edes itsekään, sanoo kuvataiteen opettaja Anne Vilkuna.

– Uudesta opetussuunnitelmasta kukaan ei oikein vielä tiedä mitä sen pitäisi olla ja mitä siitä tulee. Ainakin se tietää yhteisopettajuutta. Me toivomme, että uudet tilat virittäisivät oppilaatkin uudenlaiseen ajatteluun ja samalla rikottaisiin rajoja eri oppiaineiden välillä.

– Me elämme toivossa, että tämä aukaisee uudenlaisia ajatuksia taiteeseen. Kuvataiteen ei tarvitse olla piirtämistä ja käsitöiden virkkaamista, vaan niitä voidaan yhdistellä, sanoo kuvataiteen opettaja Anne Vilkuna.

Vierailukalenteri täyttyy

Tuomelan koulu toimii varmasti esimerkkinä monelle muulle koululle, ei pelkästään Suomessa, vaan myös ulkomaita myöten.

– Eilen meillä oli jo yksi amerikkalainen vieras ja meidän vierailukalenteri täyttyy kovaa tahtia. Kohta meidän täytyy todeta syksyn osalta, että vierailuajat on buukattu.

– Me haluamme ensin itse asettua rauhassa tähän taloon ja saada kotoinen olo ja tuntuma tähän ympäristöön, sanoo rehtori Arto Nykänen.