Technopoliksen Silverang Kova talous -haastattelussa: Ulkomaiset kiinteistösijoitukset Suomeen tuplaantuvat

Technopolis-yhtiön toimitusjohtaja Keith Silverang sanoo Ylen Kova talous –haastattelussa, että Suomi kiinnostaa nyt ulkomaisia kiinteistösijoittajia. Monessa muussa maassa kiinteistömarkkinat ovat jo ylikuumentuneet.

Kova talous: Ulkomaiset kiinteistösijoitukset Suomeen tuplaantuvat tänä vuonna
Kova talous: Ulkomaiset kiinteistösijoitukset Suomeen tuplaantuvat tänä vuonna

Toimitilojen vuokraus on melko suhdanneherkkä ala. Talouden nousut ja laskut heijastuvat nopeasti kiinteistöjen vuokrausasteeseen ja Toimitilaa vuokrattavana –lakanat tulevat tutuiksi toimistoalojen seinillä.

Technopoliksen Keith Silverangin mielestä toimitilamarkkinoilla näyttäisi menevän monen vuoden taantuman jälkeen vähän paremmin myös Suomessa. Välttämättä ei kuitenkaan kaikilla.

– Nyt on kahdenlaiset markkinat. Asiakkaat hakevat koko ajan tehokkuutta ja joustavuutta. Jos on hyvät tuotteet ja palvelut, pärjäät. Jos taas tilat ovat vanhat, huonot ja tehottomat, tilanne voi olla hyvin vaikea, Silverang kuvaa.

Technopolis on keskisuuri pörssiyhtiö, joka pyörittää liki 1,5 miljardin arvoista toimitilasalkkua muutamalla yliopistopaikkakunnalla Suomessa. Lisäksi yhtiöllä on toimintaa Ruotsissa, Norjassa, Venäjällä ja Baltiassa.

Ulkomainen omistus kasvaa

Suomen kiinteistömarkkinoille on tullut viime aikoina lisää ulkomaisia sijoittajia. Ulkomainen raha hakeutuu tänne maista, joissa markkinat ovat kuumentuneet liiaksi. Tällä hetkellä ulkomaisten yhtiöiden osuus kiinteistömarkkinasta on noin viidennes.

– Ulkomaisten sijoittajien silmissä Suomen hinnat ovat vielä Tanskaan ja Ruotsiin verrattuna kohtuullisia. Mielestäni ulkomaisten sijoittajien osuus markkinasta voi tuplaantua tänä vuonna, Silverang ennustaa.

Samaan aikaan suomalaiset suursijoittajat tähyävät ulkomaille vähentääkseen maariskiä. Myös Technopolis on tehnyt näin. Ruotsista ostettiin tänä kesänä valmista kiinteistökantaa yli 120 miljoonalla eurolla. Baltian maissa on toimittu jo pidempään ja Silverang kehuu niiden kasvunäkymiä.

– Baltian mailla on loistavasti potentiaalia. Esimerkiksi Tallinnassa on tosi hyvä vipinä päällä. Liettuan Vilnaan syntyy juuri nyt tosi paljon tietotyöpaikkoja. Uskon, että myös Latvian Riika seuraa perässä viiden, kymmenen vuoden aikana.

Technopolis on pysynyt myös Venäjällä, vaikka maan riskit ovat yleisessä tiedossa. Silverangin mukaan he ovat menettäneet muutamia ulkomaisia vuokralaisia tiloistaan, mutta tilalle on tullut venäläisiä. Vuokrausaste lähentelee sataa prosenttia.

Ruotsiinkin Technopolis lähti, vaikka kiinteistömarkkina on siellä jo valmiiksi kuuma. Pitkän harkinnan jälkeen tilat hankittiin Göteborgista.

– Tukholma on ylikuumentunut, siellä on jonkinlainen kupla. Göteborgilla menee yhtä hyvin kuin Tukholmalla, mutta siellä markkina on vähemmän ylikuumentunut. Noususyklin suhteen Göteborg on paremmassa asemassa ajoituksellisesti, Silverang perustelee.

Nokian perään ei ole syytä itkeä

Suomen talouden näkymiä Keith Silverang seurailee hieman huolestuneena. Hän kirjoitti jo reilut kaksi vuotta sitten avoimen kirjeen, jossa herätteli päättäjiä näkemään talouden murroksen muun muassa näin:

”Meidän pitää lakata itkemästä menetetyn perinteisen teollisuuden perään ja siirtää panokset kasvuyrittäjyyteen.” Hän toivoi myös kunnon veroetuja kasvuyrityksiin sijoittaville rahoittajille.

– Allekirjoittaisin vieläkin tuon kirjeen. Minusta kaikki puolueet ovat tässä maassa osoittaneet sen, että niillä ei ole siviilirohkeutta tehdä aitoja rakennemuutoksia, joilla purettaisiin tämä valtava hallintokoneisto. Nykyinen hallitus yrittää ainakin näennäisesti osoittaa, että kasvuyrittäjyyteen uskotaan. Toimenpiteet ovat kuitenkin minusta hyvin vaatimattomia, Silverang moittii.

Silverang kertoo Technopoliksen huomanneen jo 1990-luvun lopulla, että yhtiö – ja itse asiassa koko Suomi – oli liian riippuvainen Nokian menestyksestä. Technopoliksen tiloista saattoi olla reilusti yli puolet vuokrattuna pelkästään Nokialle. Osuus painettiin murto-osaan jo ennen Nokian aloittamia laajoja leikkaustoimia.

– Totesimme, että Nokia-riippuvaisuudesta pitää päästä eroon ja nyt olemme päässeet. Se on hyvä juttu. Meille oli jo silloin selvä, että Suomen menestys perustuu osaamisintensiivisiin pieniin kasvuyrityksiin. Se on edelleen totta ja uskon, että ne tulevat. Muutos olisi vähemmän tuskallinen ja nopeampi, jos tämä hallintokoneisto saataisiin pois tieltä, Silverang sanoo.

Seuraan kauhuissani presidentinvaalikampanjaa

Keith Silverang on syntynyt Yhdysvalloissa. Hän opiskeli Bostonin yliopistossa historiaa ja filosofiaa ennen kuin muutti Suomeen. Silverang seuraa päivittäin Yhdysvaltain kiihkeäksi äitynyttä presidentinvaalikamppailua ja on huolissaan sen saamasta luonteesta.

– Näin käy kun eliitti liittoutuu työmiesten kanssa ja pelottelee. Tietty osa työväestöstä saadaan pelottelun avulla hyväksymään eliitin vakuuttelut järjestyksen palauttamisesta. Pahimmillaan tässä synnytetään jonkinlainen kulttuurinen sisällissota, jonka seurauksena syntyy epävakautta niin Yhdysvalloissa kuin ympäri maailman, Silverang sanoo.

Hän ei peittele yhtään käsitystään rebuplikaanisen puolueen ehdokkaasta Donald Trumpista.

– Hän on republikaanipuolueen luoma hirviö.

Silverang nousi Technopoliksen johtoon vuonna 2008. Yhtiön palvelukseen hän oli tullut muutamaa vuotta aiemmin. Häntä ennen toimitusjohtajana oli ollut yli 20 vuotta Pertti Huuskonen.

Silverang on aktiivinen pyöräilyn harrastaja. Polkupyörällä taittuvat päivittäin sekä työmatkat että virtuaalivalmentajan laatimat rankemmat harjoituslenkit. Technopolis yhtiönä puolestaan sponsoroi Suomen nuorten pyöräilymaajoukkuetta.