1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Psykologi helpottaisi lukiolaisten paineita: "Joka aineesta ei ole pakko saada kymppiä"

Kahdeksan tunnin koulupäivät, pikasiirtymät paikasta toiseen. Koulupäivän päälle läksyt ja aikaa vievä harrastus. Nykylukiolaisen ohjelma hengästyttää, mutta siitä voi selvitä hengissä. Uupumusta kannattaa viimeiseen asti ennalta ehkäistä, neuvoo koulupsykologi.

Kotimaan uutiset
Lukiolaispoika opiskelee istuen pulpetissaan luokkahuoneessa.
Yle / Jori Asikainen

Koulupsykologi Anssi Tikkasen mukaan lukiolaisen arki on vaativampaa kuin koskaan ennen. Päivä ovat pitkiä ja suorituspaineet kovia. Tikkanen kehottaa lukiolaista olemaan itselle armollinen ja tekemään valintoja.

– Pitää asettaa järkeviä tavoitteita, mihin voi päästä ja tyytyä siihen, että kaikkiin aineisiin ei voi keskittyä. Jos jollekin on tärkeää vaikka matemaattiset aineet, keskittyy niihin. Joka aineesta ei ole pakko saada kymppiä eikä kaiken aina tarvitse mennä täydellisesti, epäonnistuminenkin on sallittua, Tikkanen muistuttaa.

Koulupsykologi Anssi Tikkanen
Petra Haavisto / Yle

Jaksamisessa säännöllinen rytmi on kaiken a ja o. Kun ravinto, uni ja lliikunta ovat kunnossa, jaksaa yllättävän paljon. Tasapainoon liittyvät myös tauot ja kivat asiat. Tikkanen kehottaa miettimään, mitkä ovat itselle parhaita rentoutumiskeinoja.

–Pitää tietoisesti etsiä sellaisia aikoja. Muistan, kun piti lukea tenttiin ja oli paljon tehtävää, niin luin 45 minuuttia ja sen jälkeen palkitsin itseni ja kehuin itseäni. 'Hienoa olet saanut luettua, nyt teet 45 minuuttia kaikkea kivaa, joka vie ajatukset muualle.' Eli ei yritetäkään piiskuroida itseä tekemään jotakin tuntikausia ja sitten uuvutaan ja syytetään, kun ei se kuitenkaan onnistunut. Vaan jatkuvasti väliin kivaa asiaa.

Kakkua voi siivuttaa

Erityisen haasteensa aikatauluihin asettaa se, kun nuori tekee kaksoistutkintoa tai lukion rinnalla on tavoitteellinen urheilu- tai musiikkiharrastus.

Jos kuormittuu liikaa, puhu kotona, koulussa ja valmentajan kanssa.

Koulukuraattori Simo Säippä

Koulukuraattori Simo Säipän mukaan jossakin vaiheessa nuori joutuu varmasti pohtimaan molempia. Mitään ei kuitenkaan tarvitse jättää pois.

– Kannattaa pitää harrastuksista kiinni, mutta mennä koulu edellä. Jos kuormittuu liikaa, puhu kotona, koulussa ja valmentajan kanssa. Kakkua voi siivuttaa, neuvoo koulukuraattori Simo Säippä.

Säipän mukaan opintojen jakaminen pidemmälle aikavälille ei ole rangaistus, jos on oma halu tehdä niin. Olennaista on se, että lukiolainen jaksaa, pysyy lukujärjestyksen mukana ja opinnot edistyvät.

– Kannattaa keskustella avoimesti. Kysymys on valinnoista ja priorisointiin saa apua, toteaa Säippä.

Lue seuraavaksi