1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. terveys

Burgeri-innostus ja halu helppoon ruuanlaittoon ovat lisänneet naudan jauhelihan myyntiä

Naudan jauhelihan suosio yllätti tänä kesänä niin, että, myynnin piikki tuotti suurelle lihatalolle ajoittain vaikeuksia toimittaa tarvittava määrä kuluttajien saataville. Vaikka lihan kokonaismyynti ei ole kasvanutkaan, jauhelihan suosion syinä ovat trendejä seuraavat kuluttajat, grillauksen suosio sekä helppous.

Kuva: Jyrki Lyytikkä / Yle

Kesän trendiruuaksi nousseet hampurilaiset ovat saaneet yhä useamman valitsemaan ostoskoriinsa muun lihan asemasta naudan jauhelihaa.

– Lihan myynti kokonaisuudessaan ei ole kasvanut, mutta naudan jauheliha on kasvattanut myyntiosuuttaan, sanoo ostojohtaja Jyrki Karlsson Keskolta.

Sekä Keskon Jyrki Karlsson että HK Scanin Samuli Eskola arvoivat,  että naudan jauhelihan suosion nousu liittyy paitsi sen helppokäyttöisyyteen, myös tämän kesän muoti-ilmiöön, hampurilaisiin.

– Burgerit ja grillaus ovat olleet trendinä koko kesän. Ruuat, joihin käytetään naudanlihaa, ovat trendikkäitä. Kuluttajat ovat löytäneet vähärasvaisen naudan, miettii Karlsson.

– Kuluttajat näinä aikoina hakee hyvää ja helposti valmistettavaa ruokaa ja jauheliha on ilman muuta sitä. Ja porukka on grillannut enemmän, toteaa Samuli Eskola.

Naudan jauhelihan kysyntä ollut arvioitua suurempaa

HK Scanin Suomen ja Baltian kuluttajaliiketoiminnasta vastaava johtaja Samuli Eskola sanoo, että kotimaisesta naudanlihasta on ajoittain ollut jopa pulaa.

– Tietysti se on positiivinen yllätys aina, että suomalainen luottaa suomalaiseen lihaan ja siinä mielessä ongelma on positiivinen. Mutta tietysti yllätyksenä on tullut se, että kysyntä on ollut noin hyvällä tasolla ja ennustetta korkeammalla, kertoo Eskola.

Tarkkoja määriä naudanlihan menekistä HK Scanilta ei kerrota. Paikoin naudan jauhelihaa on hetkittäin saattanut jopa puuttua kaupan kylmäkaapista.

– Kyse on puhtaasti sitä, että markkinoilta tulevaa kysyntää ei ole pystytty täysimittaisesti täyttämään. Eli kysyntä on ollut suurempaa kuin oli arvioitu, sanoo Eskola.

Keskon Jyrki Karlsson kertoo, että kesän aikana lihan myynti kokonaisuudessaan ei ole kasvanut, mutta yhä useampi ostaja on hankkinut jauhelihaa. Jauhelihalaarit eivät kuitenkaan ole tyhjentyneet kuin hetkellisesti, sanoo Karlsson.

– Kuluttajien ostointo on aiheuttanut vain lyhytaikaisia saatavuusongelmia.