Ukraina määräsi joukot taisteluvalmiuteen

Ukrainan armeijan yksiköt Krimin lähellä on määrätty täyteen taisteluvalmiuteen. Määräys liittyy Krimin tilanteen kiristymiseen.

Ulkomaat
Ukrainan armeijan kalustoa Kiovassa 10. heinäkuuta 2016.
Ukrainan armeijan kalustoa Kiovassa 10. heinäkuuta 2016. Roman Pilipey / EPA

Ukrainan presidentti Petro Porošenko on määrännyt Ukrainan armeijan yksiköt maan itäosassa ja Krimin niemimaan lähellä täyteen taisteluvalmiuteen.

Hän on myös pyytänyt suoraa keskusteluyhteyttä Venäjän presidentti Vladimir Putiniin sekä Saksan ja Ranskan johtajiin. Lisäksi YK:n turvallisuusneuvosto keskustelee tilanteesta huomenna perjantaina Ukrainan pyynnöstä.

Määräys liittyy Krimin tilanteen kiristymiseen. Venäjä syytti keskiviikkona Ukrainaa aseellisesta hyökkäyksestä Krimille ja katsoo, että Ukraina pyrkii terroritaktiikan avulla horjuttamaan tilannetta niemimaalla, jonka Venäjä liitti itseensä toissa vuonna. Ukraina on kiistänyt väitteet.

Krimin kartta
Yle Uutisgrafiikka

Ukrainan rajavartiolaitos sanoi torstaina, että Venäjä on tuonut viime päivinä lisää ja entistä paremmin varusteltuja joukkoja Ukrainan ja Krimin niemimaan rajalle.

Porošenko tapasi torstaina Ukrainan armeijan ja ulkoministeriön johtoa. Myös Venäjällä presidentinhallinto ilmoitti torstaina, että presidentti Vladimir Putin on keskustellut turvallisuusneuvoston kanssa "turvatoimien tiukentamisesta" Krimillä.

Venäjän puolustusministeriö kertoi Venäjän Mustanmeren laivaston aloittavan harjoitukset, joissa torjutaan mahdollista hyökkäystä laivastotukikohtaan.

Lähteet: AP, Reuters, AFP