Merikotkakin saalistaa keskustan luontokeitaalla – luontoväki tyrmää Töölönlahden rakennussuunnitelmat

Suomen luonnonsuojeluliitto vastustaa Töölönlahden mittavia rakennussuunnitelmia. Kaupunki ei ota asiaan kantaa, ennen kuin siitä saadaan jokin esitys.

Kuva: Seppo Sarkkinen / Yle

Luonnonsuojeluliitto on huolissaan esimerkiksi veden virtauksesta, jos Töölönlahti padotaan Eläintarhanlahdelle. Rannoilla on arvokkaita lintukosteikkoja.

Suunnittelutoimisto N2 on kaavaillut alueelle ravintoloita, hotellia, asuntoja ja uimarantaa.

Erittäin uhanalainen nokikana on pesinyt alueella tänä vuonna. Ruovikoissa viihtyvät muun muassa silkkiuikut, ja satakielet laulavat puissa. Tavallisimmin lahdella tapaa joutsenia ja valkoposkihanhia.

– Nyt on todistettavasti nähty merikotka pyydystämässä valkoposkihanhia Töölönlahdella. Se, että merikotkakin jo tulee sinne on aika kova sana, sanoo Suomen luonnonsuojeluliiton varapuheenjohtaja Sirkku Manninen.

Vaarana on, että mittava rakentaminen häiritsee alueen luonnon rauhaa.

Luonnonsuojeluliitto muistuttaa, että Töölönlahden etelärannalla voi nytkin halutessaan uida. Isoa uimarantaa pidetään tarpeettomana siksi, että lähettyvillä ovat Hietaniemen ranta ja Mustikkamaa, jonne pääsy helpottui oleellisesti tänä kesänä avatun Isoisänsillan kautta.

Kaupunki: Meille ei ole tehty esitystä

Helsingin yleiskaavan valmistelu on parhaillaan käynnissä ja se valmistunee lokakuun loppuun mennessä. Sen jälkeen N2 voi hakea varausta alueelle.

Helsingin kaupunkisuunnitteluvirastosta kerrotaan, että kaupungille ei ole tehty minkäänlaista esitystä Töölönlahden rannoille rakentamisesta.

Suunnittelutoimisto N2 on kyllä lähettänyt kaupungille esitteitä ideoistaan, mutta Töölönlahti on kaavoissa puisto- ja vesialuetta ja siltä pohjalta alueen kehittämistä jatketaan.

Kaiken lisäksi Linnunlaulun huvila-alueelle ja puistoon laaditaan paraikaa suojeluasemakaavaa.