Kunnissa kova tarve löytää yrityksen jatkajia – Omistajanvaihdoksia ryhdytään vauhdittamaan työpajoilla

Etelä-Pohjanmaalla tehdään vilkkaammin yritysten omistajanvaihdoksia kuin muissa maakunnissa - silti niiden määrää halutaan vauhdittaa. Tarve yritysten ostajille on jopa nelisen sataa vuosittain, mutta vain pari sataa omistajanvaihdosta tehdään. Omistajavaihdoksilla on myös iso merkitys kuntien elinvoimaisuudelle.

omistajanvaihdos
Pasi Takkunen / YLE

Etelä-Pohjanmaalla on tehty jo pari vuosikymmentä työtä yritysten omistajanvaihdosten kanssa ja ollaankin hyvässä vauhdissa maan kärkipäässä. Mutta työ jatkuu silti edelleen.

Usein on niin, että omistajanvaihdoksia ei suunnitella riittävän ajoissa tai yritystä pidetä myyntikuntoisena. Tai sitten se luopuminen vain on niin vaikeaa, ettei haluta ajatella koko asiaa.

– Siihen vaikuttaa moni asia: on henkilökohtaisia elämäntilanteita mitkä vaikuttaa. Sitten se tunne, se on kaikista hankalin. 90 prosenttia on sitä tunnetta, loput muuta, pohtii Etelä-Pohjanmaan yrittäjien omistajavaihdosasiantuntija Sari Koskela.

Yrityksen myyminen koetaan myös hankalaksi, pelätään verottajaa ja monia muita asioita.

– Ostajien löytyminen on oma haasteensa ja realistinen odotus yrityksen arvosta. Se on aika lyhyt tie jos arvo on ylimitoitettu, silloin saattaa mennä potentiaalinen ostaja ohi, Koskela summaa.

Etelä-Pohjanmaalla aletaankin nyt vauhdittaa omistajanvaihdoksia työpajojen avulla: kootaan yhteen potentiaalisia myyjiä ja käydään heidän kanssaan käytännössä läpi, mitä yrityksen myyminen tarkoittaa. Mukaan työpajoihin mahtuu vielä.

Kunnissa paljon ikääntyneitä yrittäjiä

Myymisvaikeuksista huolimatta tällä hetkellä on ostajan markkinat, sillä yrityksiä on myynnissä laidasta laitaan. Ostajat sen sijaan ovat tiukemmassa. Erityisesti pienet kunnat ovat tulevaisuudessa pulassa, jos omistajanvaihdoksia ei saada vauhditettua.

– Uskon, että pitkällä aikavälillä käy niin, että valtionavut tulee vähenemään ja korvaava raha pitää hankkia niin että meillä on työtä ja ihmisillä on tekemistä ja se on kova laji, toteaa Alavuden kaupunginjohtaja Pekka Ala-Mäenpää viitaten muun muassa sote-uudistuksen vaikutuksiin.

Hän ottaakin erittäin mielellään vastaan Etelä-Pohjanmaan yrittäjien työpajat.

– Meillä on iso osa ikääntyneitä yrittäjiä, ja olen jutellut paljon heidän kanssaan että tarttis tehdä jotain. Minun mielestä juuri tällaisia foorumeja ja kannustimia tarvitaan.