1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. mustikka

Herras-, koiras- ja papinmustikka – tunnetko mustikan monet nimet?

Oma maa mansikka, muu maa suutarinmustikka. Murrealueiden erojen vuoksi marjoilla ja kasveilla on omia nimityksiä, jotka eivät aukene ulkopuoliselle. Usein kansankieliset nimitykset johtuvat ulkonäöstä.

mustikka
Mustikoita.
Mitä tummempi väri, sitä enemmän marjalla on olemassa lempinimiä.Julia Sieppi / Yle

Erilaisille luontoaiheisille sanoille suomen kielessä on monia eri synonyymeja. Esimerkiksi lumelle (siirryt toiseen palveluun) on monta ilmaisua, vaikka kaikki tarkoittavat tuota samaa valkoista, kylmää ainetta.

Marjoista myös mustikalle on kertynyt omia nimityksiään, jotka ovat usein alueellisia murteen takia, toteavat sekä Arktisten aromien Simo Moisio että Kotimaisten kielten keskuksen Kotuksen murresanakirjan toimittaja Kirsti Aapala.

– Hauskaa, miten nimitykset ovat tulleet, sanoo myös dosentti Laura Jaakola.

– Mustikalla kun on varsin selkeä, tumma väri, niin Suomessa se on “musta”. Muissa kielissä se on kuitenkin käännetty blåbär, blueberry, siis siniseksi, Jaakola jatkaa.

Nimet ovat voineet ilmaista arvostusta tai arvostuksen puutetta.

Laura Jaakola

Mustikan monia eri nimityksiä on vaikea laskea murteellisuuden takia, koska murresanoja ei oteta sanakirjoihin mukaan. Erilaiset nimet elävät vain kansankielessä ja asiaan perehtyneiden tiedoissa.

– Voimustikan ja tervamustikan lisäksi on heramustikka, herrasmustikka, koirasmustikka, papinmustikka, pikimustikka, sokerimustikka ja suutarinmustikka, kertoo Kirsti Aapala.

Mustikka
Pinnan vahakerros antaa mustikalle ominaisen sinervän sävyn.Urpo Lehtimäki

Tarkkaa syytä saman, tutun mustikan eri nimityksiin ei ole, vaan lisänimet ovat luultavasti saaneet alkunsa ulkonäöstä.

– Osa on saanut nimensä luultavasti sen mukaan, että on ajateltu tumman mustikan olevan makeampi. Siitä voi tulla esimerkiksi hera- tai sokerimustikka. Sitten tietysti väri on vaikuttanut piki-, terva-, ja papinmustikkaan, Aapala pohdiskelee.

Kohtuu usein luonnosta löytyy myös näitä lähes mustia mustikoita, jotka ovat ansainneet monia lempinimiä. Tummista mustikoista puuttuu pinnan vahakerros, joka antaa mustikalle sinervän värin. Muun muassa voimustikka on saanut nimensä kiiltävästä pinnastaan.

Murresanoja ei voi käyttää kaupallisesti

Monien murrealueiden vuoksi eri sanoja mustikalle löytyy paljon. Samalla alueella on tuskin kahta erilaista murrenimitystä samalle marjalle.

– Nämä kansankieliset nimitykset ovat syntyneet vuosisatojen varrella ja jos mustikasta hypätään lakkaan, jota kutsutaan myös suomuuraimeksi tai hillaksi, niin siltä nimityksiä löytyy vielä enemmän, Simo Moisio sanoo.

Erikoisia kansankielisiä nimityksiä ei saa kuitenkaan käyttää miten haluaa.

– Elintarvikelainsäädännön nimilainsäädäntö kuitenkin rajoittaa sitä, että käytetään pelkkää mustikka-nimitystä. Metsässä kasvava on mustikka, ja viljelty pensasmustikka on pensasmustikka kaupallisella puolella, Moisio toteaa.

Mustikoita.
Tummista, lähes mustista mustikoista pinnan vahakerros puuttuu.Jaana Polamo / Yle

Kirjallisuudesta löytyy myös samaan kantasanaan liittyviä sanoja, kuten mustikkainen, mustikkavarsi ja mustikas, Laura Jaakola kertoo. Mustikkaa on mahdollisesti sanottu myös koiranmarjaksi.

Murresanojen käyttöiästä on kuitenkaan vaikea mennä sanomaan mitään, ellei sana ole päätynyt aikanaan sanakirjaan.

– Sanan on pitänyt olla pitkään käytössä ja vakiintunut, jos se on päätynyt sanakirjaan, Kirsti Aapala sanoo.

Nämä kansankieliset nimitykset ovat syntyneet vuosisatojen varrella.

Simo Moisio

Mustikka tai lakka eivät ole ainoita kasvillisuuden edustajia, joilla on kansankielisiä nimiä.

– Nimet ovat perustuneet kasvien ominaisuuksiin, kuten mustikan tummaan väriin, Jaakola kertoo.

– On ollut yleisesti symbolisia nimiä, ja nimet ovat voineet ilmaista arvostusta tai arvostuksen puutetta.

Lue seuraavaksi