Hyppää sisältöön

Sydän sykkii betonikuoren sisällä – vanha kantaverkon sähköasema väistyi uuden tieltä

Petäjäveden 50-luvulla rakennettu kantaverkon sähköasema oli tullut käyttöikänsä päähän. Se sai väistyä uuden tieltä. Tilalle on rakennettu moderni sähköasema, joka mahdollistaa 400 kilovoltin voimajohdon rakentamisen tulevaisuudessa.

Kuva: Matti Myller / Yle

Uhkaavan näköisen betonibunkkerin sisällä sijaitsee sähköaseman sydän, kolmen miljoonan euron arvoinen muuntaja.

– Betonikuoren tarkoituksena on suojata muuntajaa ja estää esimerkiksi tulipalon leviäminen. Ja kestäisi se pienen tykinkin iskun, myhäilee projektipäällikkö Hannu Heikkinen, Fingrid Oyj:stä.

Kolmen miljoonan euron muuntaja on betonibunkkerin suojissa. Kuva: Matti Myller / Yle

Muuntajan läpi virtaava sähkö virtasi aiemmin Petäjäveden vanhalla sähköasemalla. Nyt tuo 50-luvulla rakennettu asema on tullut tiensä päähän. Laitteet alkavat olla jo niin vanhoja, että vaatii uskallusta käyttää niitä.

Petäjäveden sähköasema on osa Fingridin kantaverkkoa, joka siirtää sähköä joka puolelle Suomea ja naapurimaihinkin. Findgridin kantaverkon kautta kulkee noin 75 prosenttia kaikesta Suomessa kulkevasta sähköstä.

– Puhutaan tämmöisestä sähkön valtatiestä. Moottoriteistä. Me huolehdimme koko Suomen sähkönsiirrosta. Me pidämme sähkön tasapainoa yllä, se kuuluu meidän velvoitteisiin, Heikkinen kertoo.

Virtaa Keski-Suomen maakuntaan Petäjäveden kautta

Aluepäällikkö Ari Levula. Kuva: Matti Myller / Yle

Fingridin aluepäällikkö Ari Levula uskoo, että uusi sähköasema kiinnostaa paikallisia petäjävetisiä.

– Petäjävedellä on pitkä historia sähkönsiirrossa ja täällä on asukkaita, jotka ovat olleet siinä historiassa mukana. Uusi tekniikka varmaan kiinnostaa. Asukkaat ovat nähneet kaukaa työmaan ja pääsevät nyt käymään täällä paikan päällä. Sähköaseman mittasuhteet paljastuvat vasta paikalla, miettii Levula.

Asema on tärkeä myös Keski-Suomen maakunnan kannalta.

– Tätä kautta syötetään Keski-Suomeen sähköä. Koska Keski-Suomessa ei ole sähköntuotantoa, se on tuotava tänne Keski-Suomeen, projektipäällikkö Heikkinen toteaa.

Sähkölaskusi ei sisällä laskua uudesta sähköasemasta

Vaikka uusi sähköasema maksoi 8,5 miljoonaa euroa, kuluttajan sähkölaskussa sen ei pitäisi näkyä.

– Normaalin ihmisen, kuluttajan sähkölaskussa on noin kaksi prosenttia Fingridin sähkönsiirtotariffimaksuja eli ei normaalikuluttaja näitä maksa, Heikkinen tarkentaa.

Projektipäällikkö Hannu Heikkinen. Kuva: Matti Myller / Yle

Petäjäveden uudella asemalla on merkityksensä myös tulevassa. Sen avulla varaudutaan tulevan, entistä tehokkaamman voimalinjan rakentamiseen. Suunnitteilla on uusi, 400 kilovoltin jännitteillä toimiva siirtoyhteys Petäjävedeltä aina Oulunjoelle asti.

– Ympäristövaikutusten arviointi on tehty, reitti on valittu ja rakentaminen sijoittuu vuoden 2020 jälkeen. Aikataulu täsmentyy sen mukaan, mikä on todellinen siirtotarve eli milloin sitä johtoa tarvitaan. Uutta maiden lunastusta ei Keski-Suomen alueella tarvita lainkaan, vaan uusi johto sijoittuu vanhan 220 kilovoltin voimajohdon paikalle, kertoo aluepäällikkö Levula.

Haastattelut teki toimittaja Matleena Ylikoski.

12.8. Korjattu viimeistä suoraa lainausta, korjattu voltit kilovolteiksi.