Mutteri viety pyöräntarakalta – poliisi turhautui mitättömiin rikosilmoituksiin

Suomessa tehdään vuosittain lähes 400 000 rikosilmoitusta, osa vähäpätöisen tuntuisista asioista kuten yhden mutterin katoamisesta. Poliisi toivoo, että rikosilmoituksia ei tehtäisi ihan joka asiasta.

Kotimaa
Tunnistamaton poliisihenkilö toimistossa tietokoneella.

Lounais-Suomen poliisin ylikonstaapeli Riku Sukari sanoo, että poliisi törmää välillä hyvinkin mitättömän tuntuisiin rikosilmoituksiin.

– Esimerkiksi kerran oli anastettu talouspaperirulla. Siinä heräsi tietysti ajatus, onko rikosilmoituksen tekijä tosissaan, Sukari kertoo.

Riku Sukarin mukaan ongelma on myös se, että esitutkintalain mukaan poliisin on kirjattava jokainen rikosilmoitus, vaikka se tuntuisi kuinka mitättömältä.

– Poliisilla ei ole tässä harkintavaltaa. Ei ole myöskään suotavaa, että poliisi yrittää puhua ihmistä ympäri. Hän ei voi sanoa, että älä nyt tee rikosilmoitusta asiasta, joka ei johda mihinkään ja jossa ei ole mitään järkeä.

Vietiinkö mutteri vai tippuiko itsestään?

Ylikonstaapeli Riku Sukari sanoo, että välillä on epätodellinen olo.

Älä nyt tee rikosilmoitusta asiasta, joka ei johda mihinkään ja jossa ei ole mitään järkeä.

Riku Sukari

– Kerran ihminen halusi tehdä rikosilmoituksen siitä, että polkupyörän takatarakalta oli kadonnut mutteri. Heräsi kysymys, olisiko se voinut pudota itsestään, kun oli vanhasta pyörästä kyse. Kun henkilö halusi tehdä rikosilmoituksen, se tehtiin.

Ylikonstaapeli Riku Sukarin mukaan aikaisemmin poliisit yrittivät puhua maalaisjärkeä ihmisille, jos rikosilmoituksen tekeminen tuntui turhalta. Eduskunnan oikeusasiamieheltä on kuitenkin tullut palautetta. Poliisin tehtävä ei ole miettiä, mistä asiasta rikosilmoitus tehdään.

Ylikonstaapeli Riku SukariYLE / Kimmo Gustafsson

– Monessa muussa asiassa poliisille on annettu harkintavaltaa, mutta tässä kohdin laki ei anna poliisille mitään harkintavaltaa, Riku Sukari ihmettelee.

Riku Sukarin mukaan yhden rikosilmoituksen kirjaamiseen menee aikaa vähintään parikymmentä minuuttia. Ilmoitusten kirjaaminen vie poliisilta runsaasti resursseja, sillä esimerkiksi Lounais-Suomen poliisilaitokselle jätetään päivittäin yli 120 rikosilmoitusta.

Pitäisikö esitutkintalakia muuttaa?

Riku Sukari toimii Lounais-Suomen poliisilaitoksella nettipoliisina ja on aktiivinen sosiaalisessa mediassa. Omalla Facebook-sivullaan hän pohtii, pitäisikö esitutkintalakia muuttaa rikosilmoitusten osalta.

Tässä kohdin laki ei anna poliisille mitään harkintavaltaa.

Riku Sukari

– Jos poliisille annettaisiin harkintavaltaa tässä asiassa, rikosilmoitusten määrät tulisivat rutkasti alaspäin, ja yhteiskunnan varoja säästyisi.

Minkälaisista asioista ylikonstaapeli Riku Sukarin itsensä mielestä rikosilmoitus sitten kannattaisi tehdä ja mistä ei?

– En uskalla antaa mitään neuvoja. Se jää jokaisen kansalaisen itsensä harkittavaksi, mutta toivoisin että käytettäisiin maalaisjärkeä.