1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. politiikka

Sipilä: Lisäleikkauksia ei tule, verotus kevenee 0,5 prosenttiyksikköä

Investointivarauksesta tehdään päätöksiä vasta keväällä, mutta yrittäjävähennystä käsitellään budjettiriihessä elo-syyskuun vaihteessa.

Kuva: Yle

Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) mukaan hallitus ei aio ryhtyä lisäsäästöihin ensi vuoden budjetissa. Hallitus laskee, että verot kevenevät ensi vuonna kaikissa tuloluokissa.

– Kipeät säästöpäätökset on nyt tehty ensimmäisen vuoden aikana julkiseen talouteen noin 4 miljardin edestä. Osa niistä on toteuttamatta, mutta uusia säästöpäätöksiä ei tarvita ja nyt näyttää, että ainakin tämä budjettiriihi mennään sen mukaan, Sipilä sanoo.

Suomen vienti ei edelleenkään vedä, joten hallitus haluaa tukea kotimaista kysyntää veronkevennyksillä.

– Yllätys voi olla se, että hieman pystytään verokevennyksiä tekemään osin kilpailukykysopimukseen liittyen. Nyt kun tarkat laskelmat on tehty ja alustava VM:n esitys on pöydällä, niin se johtaa kyllä merkittävään ostovoiman kasvuun huolimatta siitä, että nämä kiky-toimet tulevat voimaan.

– Tämä on yksi hallituksen suhdannetoimista, kun maailmantalous on hieman kääntynyt alaspäin, niin nyt on aika vahvistaa kotimaista kysyntää ja työllisyyttä, Sipilä perustelee.

Veropäätöksillä on tarkoitus lisätä paitsi palkansaajien myös eläkeläisten kulutusmahdollisuuksia. Pääministerin mukaan veroja ollaan keventämässä 0,5 prosenttiyksikköä kautta linjan.

– Kiky-sopimuksen mukaiset maksukevennykset ja niihin liittyvät verovähennykset kohdistuvat kaikkiin. Hallituksen omat toimet kohdistuvat sitten pieni- ja keskituloisiin, jolloin saadaan tasainen vaikutus, noin puoli prosenttiyksikköä kaikkiin [vero]taulukoihin. Sitten ihan taulukon alapäässä tarvitaan vielä erityistoimia, koska pienimmistä palkoista ei veroja makseta ollenkaan. Eläkeläisille tehdään vastaavansuuruinen korjaus, joten myös eläkeläisten verotus kevenee ensi vuonna, Sipilä selventää.

Investointivaraus jäihin

Päähallituspuolue keskustassa on kesän aikana ilmennyt halua palauttaa niin kutsuttu investointivaraus. Näin yritys voisi tehdä verotettavasta voitostaan varauksen, josta ei maksettaisi veroja. Jos yritys käyttäisi varauksen tietyn ajan kuluessa investointiin, sen ei tarvitsisi maksaa varaukseen liittyvää yhteisöveroa edes jälkeenpäin.

Varauksella pyritään lisäämään investointeja ja luomaan siten uusia työpaikkoja, mutta valtiovarainministeripuolue kokoomus ei ole toistaiseksi ehdotukselle lämmennyt, koska yritysverotuksen uudistamista käsittelevät selvitykset ovat vielä kesken.

Pääministerin mukaan investointivarauksesta ei tehdä päätöksiä syksyn budjettiriihessä. Asiaan on tarkoitus palata keväällä.

– Tämän takana on se, että teollisuuden investoinnit ovat olleet pitkään poistoja pienemmät. Budjettiriiheen mennessä tätä ei ehditä huolellisesti selvittää. Se menee varmaan puolivälin kehysriiheen siitä päättäminen. Ei tästä riitaa ole, eikä ole tulossa, Sipilä toteaa.

Budjettiriihessä hallitus aikoo kuitenkin esittää muita huojennuksia yrittäjille.

– Sieltä tulee yrittäjävähennystä ja muuta, joista päätetään tarkemmin kuun lopussa.