1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Poliisi turvautui pippurisumutteeseen anarkistitapahtumassa – silminnäkijän mielestä toiminta ylimitoitettua

Musta Kallio -nimisessä anarkistitapahtumassa Helsingin Dallapénpuistossa sattui välikohtaus poliisien ja anarkistien välillä.

Kotimaan uutiset
Poliisin selkä
Heikki Ahonen / Yle

Musta Kallio on anarkistien viikko, johon sisältyy monenlaista ohjelmaa, kuten musiikkia, työpajoja ja keskustelutilaisuuksia. Eilen ennen puolta yötä useita poliisipartioita saapui puistoon illan pääesiintyjän, Julma H:n esityksen jälkeen. Poliisi vaati musiikin keskeyttämistä.

Poliisin mukaan noin puoli tuntia kestänyt keskustelu anarkistien kanssa ei tuottanut tulosta. Anarkistit tekivät vastarintaa poliisille, jolloin se joutui turvautumaan pippurisumutteen ja etälamauttimen käyttöön.

– Saimme ennen puolta yötä useita ilmoituksia kovaa soivasta musiikista asuinalueella. Poliisin tehtävä on mennä paikalle ja hoitaa asia. Ensisijaisesti tilanne koitetaan hoitaa neuvoilla ja kehotuksilla, mutta tässä tapauksessa se ei onnistunut, kertoo Helsingin poliisilaitoksen ylikomisario Seppo Kujala.

– Sumutteen käytöllä ei ole siis hajautettu väkijoukkoa, vaan se on ollut tällainen vastustamistilanne. Etälamautinta on käytetty yksittäiseen henkilöön, joka on käynyt poliisin päälle.

Poliisi kertoi myös, että tapauksen johdosta kolme henkilöä otettiin kiinni.

– Normaalisti tällaiset asiat saadaan selvitettyä puhumalla, mutta nyt valitettavasti ei, Kujala päättää.

Silminnäkijällä erilainen näkemys tapahtumien kulusta

YleX tavoittitapahtumaa seuraamassa olleen Tuukka Topperin. Hänen mukaansa alkuilta oli rauhallinen. Poliisit kävivät Topperin mukaan puiston laidalla noin kello 22 aikaan, mutta eivät nousseet autostaan tai jutelleet kenenkään kanssa.

– Puolen yön aikaan, kun pääesiintyjä Julma H oli lopettanut keikkansa, tuli kaksi partiota paikalle. Poliisit tulivat puhumaan ihmisille, jotka olivat musiikkilaitteiden lähistöllä, tilannetta sivusta seurannut Toppari kommentoi YleX:lle.

– En tiedä, mitä siellä keskusteltiin. Noin kymmenen minuutin päästä puistoon tuli lisää poliiseja. Silloin yksi poliisi käveli samaan porukkaan ja ilman mitään poistumiskäskyä alkoi sumuttaa pippurisumutetta ihmisten päälle. Ihmiset hajaantuivat, laittoivat musiikin pois ja keräilivät kamojaan. Yksi henkilö oli saanut niin paljon pippurisumutetta kasvoihin, että hän itki ja hänelle tilattiin ambulanssi.

Topperin mukaan tilanne eskaloitui noin vartissa.

– Koko ajan sanottiin, että ainoa ongelma on se musiikki. Musiikki oli jo laitettu pois, joten kaikki tuntui ylimitoitetulta tilanteeseen nähden. Kun lopulta poliisilta tuli poistumiskäsky, niin se tuli samaan aikaan pippurisumutteen ja etälamauttimien kanssa ja ihmisiä pamputettiin.

Lue seuraavaksi