Klamydia ja tippuri selville oman kodin rauhassa – kotitestaus lisännyt hoitoon hakeutumista

Opiskelijoilla on ollut mahdollisuus pian vuoden ajan testata sukupuolitauteja oman kodin rauhassa. Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiössä klamydian ja tippurin etätestaus on tuonut tuloksia. Palvelu on tavoittanut etenkin miehet.

Kotimaa
Vantaalaiset voivat testata itseltään klamydian ja tippurin kotioloissa.
Vantaalaiset voivat testata itseltään klamydian ja tippurin kotioloissa.Juha Kivioja / Yle

Opiskelijat ja muut väestöryhmät mukaan lukien Suomessa todetaan noin 13 000 klamydiaa vuosittain. Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiössä klamydian ja tippurin etätestaus on tuonut ja YTHS:n terveyspalvelupäällikkö Hanna Kari kertoo, että yhä useampi tartunta saadaan hoidettua.

Näytteitä otetaan Karin mukaan saman verran kuin ennenkin – osa vastaanotolla ja osa kotona etätestillä.

– Nyt kun opiskelijat itse määrittelevät hoidontarpeensa. He tilaavat testin silloin, kun arvelevat sen olevan tarpeen. Näin positiivisia tapauksia saavutetaan enemmän, Kari toteaa.

Ei näytä siltä, että vuosittainen näytteenottomäärä on juurikaan lisääntynyt, mutta osumatarkkuus on parantunut.

YTHS:n terveyspalvelupäällikkö Hanna Kari

Vuodessa reilut 5 000 näytettä

Perinteiseen näytteenottoon verrattuna etenkin miesten klamydiatapauksia löytyy enemmän juuri kotitestauksessa. Vastaanotolla otetuista näytteistä positiivisia on vajaassa vuodessa ollut 4,6 prosenttia kun kotitesteissä positiivisia on löytynyt 6 prosenttia. Vuoden aikana YTHS:llä näytteitä on otettu reilut 5 000 kappaletta, joista kolmannes on tehty miehille.

– Meillä ei näytä siltä, että vuosittainen näytteenottomäärä on juurikaan lisääntynyt, mutta osumatarkkuus on parantunut.

YTHS:n etätestauksen piirissä on noin 130 000 opiskelijaa, mikä on Karin arvion mukaan noin 25 prosenttia koko Suomen opiskelijoista. YTHS:n terveyspalvelupäällikkö Hanna Kari arvioi, että etätestit voitaisiin ottaa lajemminkin käyttöön jos esimerkiksi testin tilaamisesta tehtäisiin mahdollisimman helppoa.

– Seksitautien kohdalla ihminen pystyy itse määrittelemään tilanteensa ja sen, milloin testaaminen on mahdollisesti tarpeellista. Näyte on helppo ottaa, koska se on virtsanäyte. Kyllä silloin tällainen voisi olla muidenkin väestöryhmien saatavilla kuin vain yliopisto-opiskelijoiden.

Kunnista seksitautien etätestausta opiskelijoille on tarjolla muun muassa Tampereella ja Vantaalla.

_Hanna Karia haastatteli toimittaja Pauliina Tolvanen. _