Opposition Rinne: Isoja leikkauksia tulossa lisää

Oppositiopuolue SDP:n puheenjohtaja Anttti Rinne maalaili synkin värein hallituksen toimien vaikutuksia ensi vuodelle. Hän ennusti suuria lisäleikkauksia, koska budjetti ei hänen mielestään lisää talouskasvua ja työllisyyttä riittävästi.

politiikka
Antti Rinne sadevarjon kanssa.
Antti Rinne Joensuussa torstaina 11. elokuuta.Toni Pitkänen / Yle

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne piti valtiovarainministeri Petteri Orpon (kok.) budjettiesitystä yllätyksettömänä.

Hän arvosteli myös lisävelan ottamista, sillä sosialidemokraattien oma lääke valtiontalouteen olisi ollut laajentaa veropohjaa tuntuvasti.

Rinne arvioi, että hallitus tekee lisäleikkauksia ensi keväänä, koska budjetti ei lisää talouskasvua tai työllisyyttä riittävästi.

Demarit verottaisivat omistusta

SDP esitteli omaa talouslinjaansa puoluejohdon kesäkokouksessa Joensuussa. Sen ydin on laventaa verotuspohjaa tuntuvasti. Puolue vakuuttaa, ettei kokonaisveroaste nousisi demareiden opeilla. Pieni- ja keskituloisten, eläkeläisten ja työttämien verotusta alennettaisiin, mutta vastaava raha kerättäisiin finanssiveroilla. Muiden Pohjoismaiden tapaan ryhdyttäisiin keräämään rahoitusveroa ja pistettäisiin ns. kapitalisaatiosopimukset, vakuutuskuoret verolle.

Verotuloja saataisiin lisää myös kiristämällä yli miljoonan euron perintöjen verotusta kahdella prosenttiyksiköllä.

Pienyrittäjiä tuettaisiin SDP:n mallin mukaan nostamalla arvonlisäverotuksen alaraja nykyisestä 10 000 eurosta 30 000 euroon. Myös ensimmäisen työntekijän palkkaukseen saisi 20 000 euron vähennyksen verotettavasta tuloksesta.