1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. urheilu

Nyrkkeilyleski Henri Potkonen: "Vaimo lähti Rioon, minä kauppaan"

Nokialainen Mira Potkonen nyrkkeilee Rion olympialaisissa ensimmäisen ottelunsa perjantaina. Kotona matsia jännittää aviomies Henri Potkonen.

urheilu

Vaikka 50-luvusta on jo hetki vierähtänyt, ihmetyttää tuttavia edelleen lasten kanssa kotiin jäävä aviomies. Varsinkin, kun vaimo on olympianyrkkeilijä. Mira Potkosen miehelle Henrille se ei ole mitenkään erityistä. Jonkun se ruoka on aina laitettava. Myös kansainvälisten nyrkkeilykisojen aikana.

Koko perhe on kasvanut siihen, että äiti treenaa kaksi kertaa päivässä.

Henri Potkonen

Arki vaatii tiukkaa aikataulutusta, sillä Miran treenien päälle tulevat Henrin työ putkiasentaja ja keikat muusikkona sekä tietysti lasten harrastukset.

– Koko perhe on kasvanut siihen, että äiti treenaa kaksi kertaa päivässä. Se on ollut vaan kovaa treeniä. Ei se kotona erityisesti näy. Totta kai se vaatii kovaa aikatauluttamista ja suunnittelua, mutta täytyy vaan järjestellä asiat.

Henri päivittikin Facebookiin lähtöpäivänä, että "vaimo lähti Rioon, minä kauppaan."

Kisojen aikana Henri ei vaivaa Miraa arjen hankaluuksilla, vaan yhteisissä Skype-puheluissa käydään läpi muita asioita. Nyrkkeilystäkään ei välttämättä puhuta.

Mira Potkonen poseeraa nyrkkeilkehässä verkkarit päällä
Mira Potkonen on ensimmäinen suomalainen nainen, joka pääsi olympialaisiin nyrkkeilemään.Katri Rauska / Yle

Miran matsit sen sijaan Henri katsoo tarkasti kotisohvalta. Edessä on alusta asti tiukkoja vastustajia.

– Kivinen on tie. Kisoissa kävi pahin mahdollinen arpa. Ensimmäinen vastustaja on voittanut Miran nelisen vuotta sitten, mutta paljon on ehtinyt tapahtua. Toivottavasti brassilla on kotikisojen paineet päällä. Jos lähdetään mitalia hakemaan, kaikki matsit pitää voittaa. Uskon, että Mira on kunnossa ja kehittynyt paljon vuosien aikana. Kaikki on mahdollista.

Kun Mira oli lähdössä kohti Rioa, Henri heitti hänet linja-autosemalle. Se oli Henrin mukaan tunteellinen hetki – tsemppisanat tosin tulivat Seppo Rädyltä.

– Sanoin, että lyö sitten niin, että kuset tulee housuun.

Naisten nyrkkeilyn ensimmäinen kierros on Riossa perjantaina 12. elokuuta Suomen aikaa klo 17.30-18.00 ja 23.30-00.00.

Lue seuraavaksi