1. yle.fi
  2. Uutiset

Venäjä kehottaa kumppaneitaan painostamaan Ukrainaa

Lähde sotilasliitto Natosta kertoo uutistoimisto AFP:lle, että tilannetta seurataan huolestuneena. Venäjän ulkoministeriö nimesi kaksi miestä, joiden kerrotaan olevan pidätettyinä Krimillä yritettyjen terrori-iskujen vuoksi. Ukraina on kiistänyt väitteet terrorismista Krimillä.

Ulkomaat
Krimin kartta
Yle Uutisgrafiikka

Venäjän ulkoministeriö on kehottanut kumppanimaitaan painostamaan Ukrainaa ja vakuuttanut, että venäläisten tappamisella tulee olemaan seurauksia.

– Kehotamme kumppaneitamme jälleen kerran painostamaan Kiovan viranomaisia suoraan ja varoittamaan heitä ottamasta vaarallisia askeleita, joilla voi olla mitä kielteisempiä seurauksia. Tulella leikkiminen ei kannata, ulkoministeriön tiedotteessa todetaan venäläisen uutistoimisto Tassin mukaan.

Venäjä syytti keskiviikkona Ukrainaa aseellisesta hyökkäyksestä Krimille ja katsoo, että Ukraina pyrkii terroritaktiikan avulla horjuttamaan tilannetta niemimaalla, jonka Venäjä liitti itseensä toissa vuonna. Venäjän mukaan yksi sotilas ja yksi turvallisuuspalvelun työntekijä kuolivat yhteenotoissa. Ukraina on kiistänyt väitteet.

Venäjän ulkoministeriö on torstaina nimennyt kaksi henkilöä, joiden ilmoitetaan olevan pidätettyinä terrori-iskujen yritysten vuoksi. Molempien kerrotaan antaneen asiasta todistajanlausunnon.

Ukrainan presidentti Petro Porošenko on puolestaan määrännyt Ukrainan armeijan yksiköt maan itäosassa ja Krimin niemimaan lähellä täyteen taisteluvalmiuteen.

Uutistoimisto AFP:n haastattelema lähde sotilasliitto Natosta kertoo, että Nato seuraa jännitteiden kasvamista huolestuneena. Hänen mukaansa Nato toivoo Venäjän pyrkivän tilanteen rauhoittamiseen.

YK:n turvaneuvoston on määrä keskustella tilanteesta myöhemmin torstaina Ukrainan pyynnöstä.

Lähteet: AFP, Tass, Reuters

Lue seuraavaksi