1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Sápmi

Ijahis idjan päälavalla yhteiskunnallisia keskusteluja – Yle Sápmi -areena kolmella saamenkielellä

Yle Sápmi -areena tuo yhteiskunnallisen keskustelun alkuperäiskansojen musiikkifestivaali Ijahis idjan päälavalle. Aiheena ovat saamenkielinen nuorten tv-ohjelmahanke Sokerishokki-tv ja Suomen puolen saamelaisten henkisen hyvinvoinnin tila.

Niillas Holmberg Kuva: Mira Rauhala / Yle

Yle Sápmi -areena on yksi Inarissa 19.–21.8.2016 järjestettävän alkuperäiskansojen musiikkifestivaali Ijahis idjan uusista sisällöistä.

Tarjolla on yhteiskunnallisia keskusteluita ajankohtaisista aiheista kolmella saamen kielellä.

Yle Sápmi -areena on lauantaina 20.8.2016 klo 15.00–16.30 ja se lähetetään myös verkkolähetyksenä sivulla sogku.fi/live.

Meditaatiosta apua etnostressiin?

Ensimmäinen keskustelu lauantaina 20.8. klo 15.00–15.45 kysyy voisiko meditaatiosta olla apua etnostressiin.

Saamelaistaiteilija Niillas Holmberg kertoi kesällä Yle Sámi Radiossa, että meditaatio on hänelle yksi tapa paeta kahden kulttuurin välissä taistelua, assimilaatiota ja etnostressissä kiehumista.

Kuva: Ijahis idja

Keskustelussa Niillas Holmberg, Tiina Sanila-Aikio ja Pirita Näkkäläjärvi pohtivat taiteilijan, Suomen saamelaisten johtajan ja mediapomon näkökulmasta miten Suomen saamelaiset voivat juuri nyt.

Sokershokki-tv: tv vai netti edellä?

Toinen keskustelu alkaa lauantaina 20.8. klo 15.45 ja sen aiheena on Sohkaršohkka-tv.

Sohkaršohkka on Yle Sápmin nuorten aikuisten radio-ohjelma ja nimi tarkoittaa Sokerishokkia. Keskustelussa Saamelaiskulttuurin läänintaiteilija Anne Kirste Aikio kertoo saamenkielisestä nuorten tv-hankkeesta, jota hän työstää yhdessä Yle Sápmin ja mediasta kiinnostuneiden saamelaisnuorten kanssa.

Kuva: Ville Fofonoff / Yle

Anne Kirste Aikio sekä toimittajat Heli Huovinen, Sara Wesslin ja Laura Pieski miettivät pitäisikö hypätä suoraan nettiin. Keskustelun lomassa nähdään otteitaSohkaršohkka-tv-pilotista.

Kummatkin keskustelut ovat saamen kielillä ja niitä voi tulla seuraamaan paikan päälle Ijahis idjan päälavalle Sajoksen pihalle festivaalirannekkeella.