Holkeri eli jäähai voi elää jopa neljäsataa vuotta

Arktisilla vesillä sekä Pohjois-Atlantilla elävä hai on maailman pisimpään elävä selkärankainen.

Jäähai viihtyy arktisissa vesissä. Kuva: NOAA Okeanos Explorer Program

Torstaina Science-lehdessä (siirryt toiseen palveluun) julkaistu tutkimus paljastaa, että holkeri eli jäähai saattaa elää jopa neljä vuosisataa.

Radiohiiliajoituksella tutkittiin 28 hain silmiä. Tulokset yhdistettiin tietoon jäähaiden hitaasta kasvuvauhdista, joka on vain yhden senttimetrin vuodessa.

Vanhimman jäähain iäksi saatiin tutkimuksessa 392 vuotta. Virhemarginaali tutkimuksessa on kuitenkin suuri, lähes 120 vuotta.

– Kyseessä on arvio iästä. Varovaisimmankin arvion mukaan vanhin jäähai olisi kuitenkin 272-vuotias. Tutkimuksemme osoittaa, että epätarkkuudesta huolimatta jäähai on pisimpään elävä selkärankainen, sanoi tutkimusta tehnyt tanskalainen meribiologi Julius Nielsen.

Merten laiskiainen

Jäähait ovat hitaita uiskentelijoita ja lähes sokeita, ne voivat kasvaa 5,5 metrin mittaisiksi. Ne syövät kaloja ja merinisäkkäitä sekä raatoja.

Jäähait elävät hyvin kylmissä vesissä Pohjois-Atlantilla ja arktisilla vesillä. Kylmän veden ja hitaan aineenvaihdunnan uskotaan vaikuttavan jäähaiden pitkään ikään. Naaraspuoliset jäähait saavuttavat sukukypsyyden vasta 134 vuoden iässä.

Tähän mennessä vanhimpana selkärankaisena on pidetty grönlanninvalasta, joka voi elää yli 200-vuotiaaksi. Nilviäislajeihin kuuluva islanninsimpukka voi elää yli viisisataa vuotta

Jäähai (Somniosus microcephalus) tunnetaan myös nimellä grönlanninhai.

LUE MYÖS