Suomalainen Thaimaasta: Hua Hinistä on löytynyt useita räjähtämättömiä pommeja

Thaimaassa asuva suomalainen Pekka Veneskoski kertoo tunnelmista Hua Hinissä Thaimaassa torstain ja perjantain pommi-iskujen jälkeen. Paikallisten lähteiden mukaan alueelta on löydetty myös lukuisia räjähtämättömiä pommeja.

Ulkomaat
Rikospaikkatutkija tutkimassa pommi-iskujen jälkiä Hua Hinin keskustassa perjantaina.
Rikospaikkatutkija tutkimassa pommi-iskujen jälkiä Hua Hinin keskustassa perjantaina.Rungroj Yongrit / EPA

Varhain perjantaina suositussa Hua Hinin turistikohteessa Thaimaassa räjähti kaksi kertaa. Toinen iskuista tapahtui keskustan kellotornin luona ja toinen temppelialueen parkkipaikalla. Kaikkiaan Thaimaassa on tehty lyhyen ajan sisällä jo kymmenkunta pommi-iskua.

Torstaisen räjähdyksen haavoittuneiden joukossa tiedetään olleen myös ulkomaisia turisteja. Heidän joukossaan ei kuitenkaan ole suomalaisia.

– Tämä on turismisesongin kannalta hiljaisinta aikaa. Suomalaisia Hua Hinissä ei ole nyt kovin paljon, kertoo Hua Hinin lähistöllä asuva Pekka Veneskoski.

Veneskoski kertoo, että muista länsimaista Hua Hiniin tehdään kuitenkin matkoja ympäri vuoden. Hua Hinissä ympäristöineen asuu suunnilleen 30 000–40 000 asukasta, ja joidenkin tietojen mukaan alueella asustelee lähestulkoon pysyvästi 4 000 ulkomaalaista eli noin 10 prosenttia. Suomalaiset puolen vuoden lomailijat, eli eläkeläiset, tulevat kuitenkin Hua Hiniin vasta syyskuun lopulla ja lokakuussa.

Vain osa aiotuista pommeista räjähti

Pommi-iskut ovat muuttaneet Veneskoskien suunnitelmia. Alun perin heidän oli tarkoitus käydä Hua Hinin keskustassa katsomassa kuningattaren syntymäpäivän kunniaksi järjestettyjä valaistuksia moottoripyörillä vielä illalla. Paikalliseen suureen ostoskeskukseen ei myöskään kannata mennä pariin päivään.

– Kun olosuhteet ovat tällaiset, pysymme kotona. Voi olla, etteivät räjähdykset ihan tähän lopu, toteaa Veneskoski.

Paikallisia tietolähteitä seuraava Veneskoski kertoi Yle Uutisille, että toteutuneiden iskujen lisäksi Hua Hinistä ja sen lähialueelta on nyt löydetty kymmenkunta räjähtämätöntä pommia. Keskustassa kellotornin tuntumassa räjähti vain yksi pommi, mutta sinne oli sijoitettu myös kaksi muuta, jotka eivät räjähtäneet. Kaksi pommia oli jätetty sairaalan alueelle. Yksi räjähde löytyi Khao Takiabin kaupunginosasta. Räjähteitä on löydetty myös paikallisesta ostoskeskuksesta ja rautatieasemalta.

Iskut tulivat yllätyksenä

Alueella oleskeleville on annettu ohjeeksi olla varovaisia ja välttää sellaisia paikkoja, joissa on paljon väkeä koolla. Tällä hetkellä tie on katkaistu, eikä auto- tai moottoripyöräliikenne Hua Hinin keskustaan ole mahdollista. Armeijan ja poliisin edustajat ovat kehottaneet televisiossa ihmisiä pysymään kotona ja sisätiloissa.

– Olemme kauhuissamme ja pettyneitä. Hua Hinin alue on ollut esimerkillisen rauhallinen ja miellyttävä paikka. Ensi kertaa täällä on räjähdyksiä.

Veneskoski kertoo, että Thaimaassa on muutoin ollut suhteellisen rauhallista, ja aiemmin pommi-iskut ovat keskittyneet kolmeen eteläiseen maakuntaan. Vuosi sitten Bangkokissa räjähti, mutta sen jälkeen on ollut rauhallista. Tuoreet iskut tulivat yllätyksenä.

– Onneksi nämä ovat olleet sellaisissa paikoissa ja hiljaisina aikoina, että uhreja on tullut suhteellisen vähän.

Jutun tiedot on koottu kahdesta eri haastattelusta. Toinen Pekka Veneskosken haastatteluista kuultiin Ylen aamu-tv:ssä, voit kuunnella sen alta.

Thai-poliiseja Hua Hinissä.