Toiset tykkäävät lusikasta, toiset vaapusta – katso miten hauki nappaa

Kilpatasolla vetouisteluharrastukseen voi hyvinkin upota 25 000–100 000 euroa, alkuun voi kuitenkin päästä huomattavasti pienemmällä sijoituksella. Vetouistelukisoissa voittaja ratkeaa napatun kalan kilomäärällä.

ilmiöt
Timo Haavisto auttaa toimittaja Riina Mäentaustaa vetouistelussa - Riinan siiman päässä odottaa hauki.
"Rupee rauhassa kelaamaan, siellä on hauki" sanottiin toimittaja Riina Mäentaustalle aurinkoisena aamuna Päijänteellä. Kyseinen hauki jatkoi matkaa, koska ei täyttänyt alamittaa. Vetouistelijat kisaavat SM-kisoissa viikonloppuna Korpilahden satamasta käsin.

KorpilahtiVaappu mennä luikertelee vavan päässä. Vielä vesillä on rauhallista, mutta viikonloppuna tuntuma voi olla toinen. Vetouistelun SM-kisat käydään Korpilahdella Jyväskylässä lauantain ja sunnuntain aikana. Pohjois-Päijänteelle kisa tuo venekuntia 160 kappaletta – jokaisessa veneessä on keskimäärin kahdesta neljään kalastajaa.

– Mukava päästä kisatouhuihin ja seurata, saavatko kilpailijat kalaakin, toteaa Timo Haavisto.

Jyvässeudun Uistelijat ry:n Vesa Pulkkinen seisoo veneessä, taustallaan rivi vetouistin.
- Eivät nämä varusteet tässä minun veneessäni sitä kalan tuloa lisää, mutta ne helpottavat kalastusta, muotoilee Vesa Pulkkinen Maisa-aluksessaan.Riina Mäentausta / Yle

SM-kisat ovat kutsukilpailu ja voittaja ratkaistaan saadun kalan kilomäärällä. Eri kalalajeilla on lisäksi eri pistekertoimensa. Vesa Pulkkinen Jyvässeudun Uistelijat ry:stä antaa esimerkkejä.

– Hauen alamitta on 60 senttiä. Jos se painaa vaikka kaksi kiloa ja sen kerroin on yksi, siitä saa 2 000 pistettä. Jos ahvenen mitta ylittää 25 sentin alamitan ja se painaa 500 grammaa, pistetä saa siitä 1 500.

"Kisan ratkaisee kokemus, järven tietämys ja tuntemus"

Vetouistelu vie kalastajan järvenselälle. Vesa Pulkkiselle Päijänne on suosikki.

– Vetouistelussa pääsee pienelläkin rahamäärällä alkuun, sanotaan 2 000–3 000 eurolla.

Vaappu on eri puulajeista tai muovista valmistettu uistin. Lusikkauistimet ovat sen sijaan metallisia.

– Toiset mieltyy enemmän pelkkiin vaappuihin, toiset käyttävät lusikkauistimia enemmän. Niillä pyydetään kaikenlaista – jokainen voi pyytää mitä kalalajia vain, Haavisto kertoo.

– Raksi on taas sellainen huppu, mihin laitetaan kalasyötti, syöttien täytyy olla kuolleita, Timo Haavisto jatkaa.

Järjestäjät muistuttavat muita veneilijöitä pitämään vähintään kymmenen metrin turvavälin uisteluveneisiin. Korpilahden edustalla näkyy jo vetouistimin varustettuja veneitä – mahdollisesti harjoittelemassa kisaa varten.

– Kisan ratkaisee kokemus, järven tietämys ja tuntemus, toteaa Pulkkinen.

Vetouistimia
Isto Janhunen / Yle

Haastattelut teki toimittaja Riina Mäentausta.