Tänä vuonna se viimein tapahtuu – Suomessa asuvien kantasuomalaisten määrä kääntyy laskuun

Näin kävi viimeksi 60-luvun lopulla, kun suomalaiset siirtyivät Ruotsiin paremman elämän toivossa. Tällä kertaa muutos on kuitenkin pysyvä.

Kotimaa
Hiihdon MM-kilpailut, Lahti 1989.
Suomalaisia hiihdon MM-kilpailussa Lahdessa vuonna 1989, kun kansa vielä puhkui elinvoimaa. Tuona vuonna suomalaisia syntyi 63 348, mikä on 7 876 enemmän kuin vuonna 2015.Yle

2016 jää todennäköisesti historiaan vuotena, jota tilastotieteilijät ovat odottaneet jo pitkään. Kuluva vuosi näyttäisi olevan se, jolloin Suomessa asuvien kantasuomalaisten määrä kääntyy laskuun.

– Ennakkotilaston väkilukuaineiston mukaan Suomessa syntyneiden väestö on vähentynyt tammi-kesäkuussa, toteaa yliaktuaari Matti Saari Tilastokeskuksesta.

Kuluvan vuoden aikana kuolleita on ollut 2 465 enemmän kuin syntyneitä. Syntyvyys jäänee vuoden osalta kuitenkin edelleen kuolleisuutta suuremmaksi, sillä ensimmäisellä vuosipuoliskolla kansaa harventavat kevään influenssa-aallot.

Kantasuomalaisten nettomaahanmuutto on kuitenkin pitkään ollut miinusmerkkistä. Esimerkiksi vuonna 2015 suomalaisia muutti maasta 2 729 enemmän kuin mitä heitä tuli tänne. Mikäli kulunut vuosi sujuu totuttuun tapaan, Suomessa syntyneiden määrä laskee.

Tilanne on kaikkea muuta kuin yllätys. Äidinkielenään kotimaisia kieliä puhuvien määrä väheni ensimmäistä kertaa jo 2014, ja tahti kiihtyi viime vuonna. Vieraskielisten Suomessa syntyneiden määrä kuitenkin piti kuitenkin viime vuoden tilanteen vielä niukin naukin positiivisena.

– Suomessa syntyneiden väestönlisäys oli vain 380 henkeä vuonna 2015. Se on koko ajan pienentynyt, Saari kertaa.

Käyrämme ei tule nousemaan

Vastaavassa tilanteessa ollaan oltu itsenäisen Suomen aikana vain kolmesti. 60-luvun lopulla, vuonna 1939 sekä vuonna 1918. Noina aikoina syitä suomalaisten vähenemiseen olivat työperäinen massamuutto Ruotsiin, talvisota sekä sisällissota espanjantauteineen.

Tällä kertaa syy on täysin luonnollinen. Suomalaiset ovat vanheneva kansa.

– Suuret ikäluokat ovat tulee vanhuksiksi, sille ei voi mitään. Kuolleitten määrä tulee nousemaan väistämättä. Näyttää siltä, että väestönlisäys tulee laskemaan useita vuosia, Saari toteaa.

Suomen huoltosuhteen kannalta tämä on luonnollisesti huono uutinen. Mutta vaikka kantasuomalaisten määrä laskeekin, Suomen kokonaisväkiluku ei maahanmuuton ansiosta vielä pitkään aikaan pienene.

– Näin on meidän nykyisen ennusteen mukaan vuoteen 2040 mennessä.

Tämäkin ennuste voi totta kai muuttua. Jos turvapaikanhakijoita ei oteta lukuun, nettomaahanmuutto on laskenut jo kaksi vuotta putkeen.