1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ylen aamu

"Välituntiliikunta on vähentänyt koulukiusaamista"

Vain joka kymmenes ysiluokkalaisista liikkuu riittävästi.

Kaisa Pöyskö ja Henri Karjula
Yläastelaisten epäterveelliseen syömiseen ja liikunnan vähyyteen yritetään keksiä nyt lääkkeitä yhdessä nuorten itsensä kanssa. Oma valinta -hankkeesta kertoivat projektipäällikkö Henri Karjula Nuorten Akatemiasta ja Vantaan Jokiniemen koulun erityisopettaja Kaisa Pöyskö.

Yläastelaisten epäterveellisiin ruokailutottumuksiin ja liikunnan puutteeseen yritetään keksiä lääkkeitä yhdessä nuorten itsensä kanssa. Käynnissä on sosiaali- ja terveysministeriön rahoittama kolmivuotinen Oma valinta -hanke, joka pantiin alulle, jotta hyviä keinoja terveyden edistämiseksi voitaisiin jakaa koulujen kesken.

– Tilanne on osin huolestuttava, ja se koskettaa isoa osaa suomalaisista lapsista ja nuorista. Lasten terveyserot hyvinvoivien ja huonosti voivien välillä ovat kasvaneet entisestään, hanketta vetävä Henri Karjula Nuorten Akatemiasta harmittelee. 

Ylen aamu-tv:ssä vierailleen Karjulan mukaan ainoastaan joka kymmenes ysiluokkalaisista liikkuu riittävästi, eli vähintään tunnin päivässä.

– Lisäksi valitettavan moni yläkouluikäinen nuori – useampi kuin joka kolmas – jättää kouluruoan syömättä.

Vantaalaisen Jokiniemen koulun erityisopettajan Kaisa Pöyskön mukaan terveysongelmat näkyvät oppilaiden arjessa.

– Varmasti kaikki opettajat voivat sanoa, että nämä ilmiöt näkyvät. Yritämme ennaltaehkäistä ongelmia ottamalla oppilaat paremmin mukaan toimintaan – ideoimaan ja myös toteuttamaan terveyttä edistäviä asioita koulussamme.

Lisää liikettä sekä oppitunneilla että niiden välissä

Oma valinta -hankkeen ensimmäinen lukuvuosi on jo tuottanut muutosideoita, joita koulut voivat ottaa käyttöön. Jokiniemen koulussa oppilaat ovat muun muassa halunneet lisätä liikuntaa välitunneilla.

– Vireät välkät on yksi juttu. Liikuntasali on ollut käytössä valvotusti, ja oppilailta tuli se idea, että tällaista toimintaa voisi olla joka päivä, Kaisa Pöyskö sanoo.

Pienellä vaivalla liikettä on mahdollista saada myös oppitunneille.

– Se voi olla esimerkiksi, että noustaan seisomaan kesken oppitunnin tai sitten lähdetään ulos oppimaan hetkeksi, Henri Karjula toteaa.

Hänen mukaansa esimerkki terveellisiin elintapoihin lähtee kotoa ja koulusta.

– Rohkaisisin kaikkia vanhempia ja opettajia kannustamaan lapsia ja nuoria liikkumaan koulumatkat lihasvoimin. Ymmärrän hyvin, että joissain paikoissa se ei ole turvallisuussyistä mahdollista, mutta jos edes osan matkasta liikkuu, niin helposti tulee puoli tuntia liikuntaa päivässä, mikä on jo puolet päivittäisestä suosituksesta.

Kiusaaminen on vähentynyt

Huomion kiinnittäminen oppilaiden liikkumiseen ja terveyteen on vaikuttanut myös koulujen ilmapiiriin. Oma valinta -hankkeen vetäjä Henri Karjula kertoo, että vanhemmat ovat kiitelleet kiusaamisen kitkemisestä.

– Oppilaiden kouluviihtyvyys on parantunut sekä kiusaaminen on vähentynyt välituntitoiminnan ansiosta, koska välitunnilla on nyt muutakin "järkevää tekemistä”, ei pelkästään sitä, että ollaan älypuhelimien äärellä.