Star Trek melkein hyllytettiin liian seksikkäänä – kännykkä olisi voinut jäädä keksimättä ilman rohkeaa scifisarjaa

Scifiklassikko Star Trekin täyttää syyskuussa 50 vuotta. Tieteisfiktio on tehnyt tv-historiaa muun muassa tasa-arvossa. Tällä hetkellä elokuvateattereissa pyörii Star Trek Beyond, ensi vuonna luvassa on aivan uusi tv-sarja.

Star Trek -edustus
Spock ja kapteeni Kirk
Tähtihetkessä keskusteltiin Star Trekin pitkästä iästä populaarikulttuurin magneettina.

Kapteeni Kirk ja Spock ovat alkuperäisen Star Trekin ikonisia hahmoja, jotka jatkavat yhä 50 vuotta sarjan ensiesityksen jälkeen seikkailujaan avaruudessa. Harva elokuva- ja tv-sarja on kestänyt yhtä hyvin ajanhammasta kuin Star Trek.

Alkuperäisen Star Trek -sarjan logo
Alkuperäisen Star Trek -sarjan logoWikimedia Commons

Alun perin lentäjänä toimineen Gene Roddenberryn luoma sarja ei ollut välitön hitti. Tv-yhtiö esimerkiksi piti Spockin hahmoa liian demonisena korkeine kulmakarvoineen ja suippoine korvineen. Sarjassa oli monta ristiriitoja herättävää puolta, sanooStar Trek-fani, yrittäjä Taneli Tikka Ylen aamu-tv:n Tähtihetkessä.

– Pilottijakso aiottiin sensuroida jo sen takia, että se oli liian seksikäs. Seksikkyys tietysti liittyy Star Trekiin, älykkyys on seksikästä, nauraa Tikka.

Tasa-arvon asialla

Vuonna 1966 käynnistynyt sarja on tehnyt paljon tasa-arvon eteen. Ennen Star Trekia tv:ssä ei ollut nähty vielä valkoihoista ja tummaihoista suutelemassa keskenään. Enteprise-aavaruusaluksen komentosillalla nähtiin ajalle harvinaista moninaisuutta.

– Sarjaa tehtiin kylmän sodan aikaan ja siellä oli venäläinen upseeri mukana komentosillalla. Miehistössä oli myös japanilainen. Japanihan oli ollut vielä toisessa maailmansodassa Yhdysvaltojen vihollinen. Sarjassa oli jo orastavaa hippiyden utopiaa, sanoo Star Trek -fani, kirjailija Mike Pohjola.

Tieteisfiktio on loistanut myös tekniikan ennustamisessa ja keksijöiden innostamisessa. Jo 60-luvullaStar Trekissamuun muassa kommunikoitiin nykykännyköiden näköisillä kommunikaattoreilla. Ensimmäisen kännykän kehittäjänä pidetty Motorolan Martin Cooper kertoo saaneensa inspiraation juuriStar Trekista. Sarjassa nähtiin myös elektorinen muistikirja, automaattiset ovet ja videokonferenssit.

Chris Pine kapteeni Kirkin roolissa Star Trek Beyond -elokuvassa
Chris Pine kapteeni Kirkin roolissa Star Trek Beyond -elokuvassaParamount Pictures

Uusi Star Trek -miehistö seikkailee jo ensi vuonna

Sekä Tikka että Pohjola pitävät Star Trekin vetovoiman salaisuutena moraalifilosofisia seikkailutarinoita, yhteiskunnallisuutta ja optimistisuutta. Star Trekista on tehty tähän mennessä viisi näyteltyä sarjaa ja yksi animaatiosarja. Elokuvia tieteisfiktiosta on tehty tähän mennessä jo 13.

Vuonna 1987 alkanutta menestyssarjaa Star Trek: Next Generationia _ seurasivat 90-luvulla _Star Trek: Deep Space Nine ja_Voyager_. 2000-luvulla Star Trek: Enteprise -sarja sai vaisumman vastaanoton. Alkuperäisen Star Trekin pohjalta tehty kolmen elokuvan sarja on ollut viime vuosien scifihitti. Pohjolan mielestä elokuvien taso on vaihdellut.

– Kaksi ensimmäistä olivat aivan filosofisen ja utopistisen Star Trekin vastakohtia. Ne olivat toimintaleffoja, joissa naisten tehtävä on esiintyä rintaliiveissä ja miehet ammuskelevat alieneita. Uusi elokuva on jo paljon parempi, siinä löydetään ja hyväksytään erilaisuutta.

Taneli Tikan mielestä Star Trek elää ja voi hyvin tänä päivänä.

– Sarja on menossa eteenpäin ja uusi sukupolvi on löytänyt sen taas.

Uusi sarja Star Trek: Discovery näkee päivänvalon ensi vuonna.