Kurdijohtaja: Satoja tuhansia pakenemassa Turkista

Turkin johto nujertaa vähemmistökansoja ja poliittista oppositiota. Saksan kurdijohtaja uskoo tämän johtavan suureen pakolaisaaltoon.

Ulkomaat
Kurdipakolaisia Idomenin pakolaisleirillä
Kurdipakolaisia Idomenin pakolaisleirillä Kreikassa maaliskuussa 2016Kostas Tsironis / EPA

Saksan kurdiyhteisö uskoo, että Turkista pakenee lähiaikoina jopa satoja tuhansia ihmisiä Eurooppaan, erityisesti Saksaan. Asiasta kertoo Saksan kurdijärjestöjen yhteistyöjärjestön puheenjohtaja Ali Toprak Die Welt -sanomalehdelle (siirryt toiseen palveluun).

Turkin kansalaiset ovat olleet jo aikaisemminkin suurin Saksasta poliittisia turvapaikkoja saanut ryhmä. Heinäkuussa Turkissa tapahtunut vallankaappausyrityst ja sitä seurannut poliittisen linjan kiristyminen on pahentanut tilannetta olennaisesti, Toprak kertoo.

Toprakin mukaan massapako Turkista on todennäköinen.

– Lyhyellä aikavälillä arvioin kymmenien tuhansien ja keskipitkällä aikavälillä satojen tuhansien hakevan suojaa Saksasta, hän sanoo. Toprakin mukaan suurimpana syynä on Turkin johdon aloittama etnisten vähemmistöjen ja poliittisen opposition nujertaminen.

– Monet haluavat aloittaa alusta Euroopassa, kun he joutuvat Turkissa vainotuiksi.

Toprakin mukaan Turkissa on jo nyt puoli miljoonaa kurdia, jotka ovat joutuneet pakenemaan kodeistaan armeijan toimien takia.

Kurdijohtaja syyttää Turkin johdon ajavan tietoisesti kurdeja pakosalle käyttämällä hyväkseen Syyriasta tulleita pakolaisia. Syyrian arabeja asutetaan kurdi- ja alaviittikaupunkeihin, jolloin paine näiden joutumiseksi pakenemaan kasvaa.

Kurdit ja alaviitit ovat Turkin suurimmat vähemmistöryhmät, sen jälkeen kun kristityt armenialaiset ja kreikkalaiset karkotettiin jo sata vuotta sitten, Toprak kertoo.

– Ei voi olla niin, että pakolaisia vastaanottava maa aiheuttaa itse pakolaisuutta, hän toteaa.

Lähteet: Die Welt