Käräjäoikeus: Lakossa olevien postilaisten ei tarvitse perehdyttää vuokratyövoimaa

Postilla ei ollut oikeutta pidättää perehdyttämisestä kieltäytyneen työntekijän koko palkkaa. Viime marraskuussa vuokratyöntekijöitä perehdyttämäsestä kieltäytynyt postin työntekijä passitettiin kotiin. Hämeenlinnan käräjäoikeus velvoitti Postin maksamaan työntekijälle suurimman osan pidätetystä palkasta.

Kotimaa
Postin logo takissa
Heikki Haapalainen / Yle

Postilla ei ollut oikeutta pidättää perehdyttämisestä kieltäytyneen työntekijän koko palkkaa. Viime marraskuussa esimies oli kysynyt Hämeenlinnassa työntekijältä oliko hän halukas perehdyttämään vuokratyöntekijää. Työntekijä oli kieltäytynyt, ja hänet oli käsketty kotiin.

Kanta-Hämeen käräjäoikeuden päätöksen mukaan työnantajalla oli oikeus pidättää työntekijän palkasta vain se osuus, joka vastasi perehdyttämisen osuutta koko päivän työstä, kertoo Posti- ja logistiikka-alan unioni PAU (siirryt toiseen palveluun).

Lisäksi käräjäoikeus määräsi Postin maksamaan oikeudenkäyntikulut sekä 2 000 euroa työntekijälle hyvityksenä syrjinnästä.

Viime syksynä PAU:n teki päätöksen, että Postin työntekijät eivät perehdytä postilakon aikana työskentelemään palkattua vuokratyövoimaa.

Työnantaja poisti useilta työpaikoilta perhedyttämiesstä kieltäytyneitä postilaisia. PAU käynnisti asiasta oikeusprosessin eri puolilla maata.