1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Rahan väärentäminen on ammattilaisten työtä – usein vasta kone huomaa eron

Helsingistä löytyy väärennettyjä euroseteleitä keskimäärin yksi päivässä. Suurin osa seteleistä on niin huolella tehty, että ne tunnistetaan väärennöksiksi vasta rahanlaskentakeskuksessa.

Kuva: Henrietta Hassinen / Yle

210 kappaletta. Sellainen tukku väärennettyjä seteleitä on tänä vuonna kertynyt Helsingin poliisin haaviin. Suurin osa on toimitettu poliisille rahanlaskentakeskuksista: tavallinen kansalainen tai kaupan kassa ei niitä siis ole väärennökseksi tunnistanut.

Kun pöydälle asettaa rinnakkain aidon ja väärennetyn 20 euron setelin, huomaa niissä kuitenkin joitakin eroja.

– Yleensä hologrammissa on puutteita, se ei ole yhtä kirkas tai yksityiskohtainen kuin aito. Ja usein setelin yläkulmassa kohdennetussa arvomerkinnässä kohdennukset eivät mene täysin kohdalleen, rikosylikomisario Kari Niinimäki Helsingin poliisista kertoo.

En usko, että kukaan näitä pystyy kotitietokoneella ja skannerilla tekemään

rikosylikomisario Kari Niinimäki

Poliisin käsityksen mukaan väärennetyt setelit ovat tyypillisesti teollisen valmistuksen tulosta. Rahapajoissa todennäköisesti valmistetaan myös jotain aivan laillista tuotetta, muuten kalliiden koneiden ja välineiden hankinnassa ei olisi järkeä. Tarvittavaa tieto-taitoakaan ei ehkä olisi.

– On ne sen verran hyvin tehty, että en usko, että kukaan näitä pystyy kotitietokoneella ja skannerilla tekemään.

Täydellisiä eurosetelin kopioita laittomat tahot eivät Niinimäen mukaan kykene tekemään. Ja aidot rahapajat ovat tiukan kontrollin alla.

Kansainvälinen rikollisuus ei katso maata

Helsingin poliisin tietojen mukaan Suomesta tai Skandinaviasta laittomia setelipainoja ei ole löytynyt. Sen sijaan Itä- ja Länsi-Euroopasta löydöksiä on tehty. Niinimäki ei halua nimetä yksittäisiä maita, ettei herättäisi "turhia epäluuloja" ihmisissä.

– Kansainväliset rikolliset siirtelevät toimintaansa milloin minnekin. Ei se ole maasidonnaista.

Iso osa kulkeutuu turistien mukana

rikosylikomisario Kari Niinimäki

Seteleitä kuitenkin löytyy Helsingistä keskimäärin yksi päivässä. Miten ne tänne päätyvät?

– Iso osa kulkeutuu turistien mukana tuolta pitkin Eurooppaa, yksittäisinä seteleinä, Niinimäki kertoo.

Tältä vuodelta Helsingin poliisilla on vain yksi havainto väärän rahan levittäjästä. Henkilö otti huhti-toukokuussa kohteekseen helsinkiläiset ravintolat. Kaikki muu on turistien tuomaa.

Jopa kolikoita väärennetään

Väärentäjien suosikki on ehdottomasti 50 euron seteli. Helsingissä poliisin haaviin jääneistä seteleistä 40 prosenttia on viisikymppisiä, toiset 40 prosenttia kympin ja kahdenkympin seteleitä.

Pienissä seteleissä kiinnijäämisriski on pienempi, poliisi selittää. Niitä ihmiset ovat tottuneet näkemään, eivätkä ne herätä suurta mielenkiintoa.

Se, että joku lähtisi Suomeen säkillinen kolikoita matkassaan, on jo kovin työlästä

rikosylikomisario Kari Niinimäki

– Jos käteen ajautuu 500 euron seteli, niin mä luulen että meistä itse kukin jää sitä tarkemmin ihmettelemään ja ihastelemaan. Siinä saattaa kiinnijäämisriski nousta aika lailla, Niinimäki puntaroi.

Jopa kolikoita väärennetään jonkin verran, sillä niissäkin valmistuskustannus on pieni potentiaaliseen jälleenmyyntiarvoon nähden.

– Kyllä siihen voittomarginaali jää. Mutta se sitten, että joku lähtisi Suomeen säkillinen kolikoita matkassaan, on jo kovin työlästä, rikosylikomisario pohtii.

Mitä väärän rahan levittäjälle käy?

Kun tavallisen kansalaisen kukkarosta löytyy väärennetty seteli, tavallisesti siitä seuraa ainoastaan setelin kokoinen taloudellinen tappio. Harva kun pystyy yksilöimään, mistä tai keneltä väärä seteli on saatu.

Jos poliisin ei myöskään ole syytä epäillä ihmistä tietoisesta tai tahallisesta väärän rahan levittämisestä, rikoksen tunnusmerkit eivät täyty.

– Suuri osa tapauksista on juuri tällaisia.

Suomessa väärää rahaa liikkuu kansainvälisillä mittapuilla tarkasteltuna kuitenkin vähän. Helsingin poliisillekaan 210 väärennettyä seteliä eivät ole suuri murhe muiden rikosten joukossa.

Hyvää tilannetta selittää osin Suomen pieni väestö, osin tehokas rahajärjestelmä. Käteinen raha kiertää Suomessa nopeasti kuluttajalta kaupan kautta rahanlaskentakeskuksiin. Lisäksi kauppiailla ja muilla toimijoilla on poikkeuksellisen paljon setelintunnistuskoneita.

– Kun rikolliset vertailevat, missä on helppo toimia, Suomi ei todennäköisesti ole tällainen maa.