Hyppää sisältöön

”Työpaikkoja tulee katoamaan” – PAM huolissaan Siwojen ja Valintatalojen muuttumisesta kauppiasvetoisiksi

Palvelualojen ammattiliitto PAM pelkää, että kaupan alalta katoaa tuntuva määrä työpaikkoja, kun Siwoista ja Valintataloista tulee Keskon K-marketteja. Kesko toppuuttelee ammattiliiton uhkakuvia. Keskusliike etsii tällä hetkellä satoja uusia kauppiaita.

Kuva: Juha-Petri Koponen / Yle

Valintalot ja Siwat ovat monin paikoin Suomea saaneet uudet K-market -kyltit. Vuoden loppuun mennessä määrä on yli 200, kaikkiaan noin 600:sta myymälästä.

Kivistönmäellä Lahdessa Valintatalo sai uuden omistajan tunnuksen kuukausi takaperin. Myymäläpäällikkö Johanna Pitkänen on jo sopeutunut muutokseen, mutta alussa nousi huoli työpaikasta.

– Minulle olisi tullut 26 vuotta täyteen Suomen Lähikaupan palveluksessa, joten kyllähän tieto työnantajan vaihtumisesta ensin järkytti. Meille kuitenkin vakuuteltiin nopeasti, että työt jatkuvat ja nyt uskon, että Keskoon siirtyminen on uusi mahdollisuus.

Kyse on myös kauppiaan omaisuudesta, johon on kiinnitetty talot ja kesämökit.

Juha Ojala

Keskon mukaan omistajan vaihdos näkyy kaupan tuotevalikoiman kasvuna ja hintojen laskuna. Kesko arvioi, että K-marketeiksi muutettujen kauppojen asiakaskäynnit ovat kasvaneet 15 prosenttia alkuvuoteen verrattuna.

– Meille ainakin on tullut enemmän asiakkaita, varsinkin vanhuksia ja opiskelijoita, jotka eivät halua lähteä kauemmas isoihin marketteihin.

PAMissa kauppiasvetoisuus huolestuttaa

Työntekijöiden etujärjestössä uusien K-markettien tulevaisuutta ei nähdä yhtä valoisana. K-marketit ovat kahden vuoden sisällä muuttumassa kauppiasvetoisiksi kuten muutkin Keskon vähittäiskaupat.

Liitto ennustaa ongelmia myyjille.

– Kauppias on yrittäjä, joka tulee itse töihin myymälään javoi tuoda myös perheenjäseniä töihin. On selvää, että työpaikkoja tulee katoamaan. Määriä on vielä vaikea arvioida, mutta uskon, että menetykset ovat merkittäviä, sanoo neuvontapäällikkö Juha Ojala.

Kauppiaan tarkoitus on vahvistaa palvelutasoa.

Jesper Åberg

Ojalan mukaan PAMilla on sekä hyviä että huonoja kokemuksia K-kauppiaista.

– Parhaimmillaan työntekijä voi olla kauppiaalle kuin perheenjäsen. Huonoimmillaan kauppias tekee nopeastikin rankkoja päätöksiä työntekijän kohtalosta, koska liiketoiminnassa kyse on myös kauppiaan omaisuudesta, johon on kiinnitetty talot ja kesämökit, toteaa Ojala.

Kesko: Kauppias panostaa henkilöstöön

K-Market -ketjun johtaja Jesper Åberg toppuuttelee PAMin uhkakuvia.

– Kauppiaan tarkoitus on vahvistaa palvelutasoa ja tämä ei tapahdu henkilökuntaa vähentämällä, ehkä päinvastoin. K-ryhmän perusarvoissa palvelu on erittäin isossa roolissa. Muutoksella ei sinänsä ole vaikutusta, vaikka kauppa siirtyy kauppiaan johtoon.

Ruokakesko ei saanut haltuunsa kaikkia Lähikaupan myymälöitä, sillä monopoliaseman estääkseen Kilpailuvirasto asetti ehdon, jonka mukaan yhtiön on myytävä 60 Siwan tai Valintatalon myymälää kilpailijalle.

Myymälöiden kohtalo on vielä mysteeri.

– Käymme neuvotteluja ostajaehdokkaiden kanssa, mutta näitä neuvotteluja on liian aikaista kommentoida. Työ etenee, K-market -ketjun johtaja Jesper Åberg suostuu toteamaan.

PAMissa uskotaan, että työpaikkoja katoaa myös tätä kautta.

– Jos uutta omistajaa ei tule, myymälä menee kiinni ja työpaikka lähtee alta. Osa työntekijöistä on siihen asti löysässä hirressä, kun tietoa jatkosta ei ole, muistuttaa neuvontapäällikkö Juha Ojala.

Kauppiashaku päällä

Kesko etsii paraikaa kauppiaita Siwoihin ja Valintataloihin. Ensimmäinen aloittaa työt Helsingin Käpylässä ensi viikolla.

Kauppiaaksi ryhtyminen vaatii pääomaa, mutta Kesko on vaitonainen vaadittavista summista. Johtaja Jesper Åbergin mukaan se ei ole kynnyskysymys.

– Enemmänkin pitää olla henkistä osaamispääomaa päivittäiskaupasta, ei siinä suurista summista puhuta. Oma talous toki pitää olla kunnossa ja täytyy olla kykyä hoitaa kauppiaan tehtäviä.

Kauppiaita etsitään erityisesti Siwojen ja Valintatalojen henkilöstöstä.

– Heillä on siihen tarvittavaa osaamista ja muutama myymäläpäällikkö onkin aloittanut koulutuksen, sanoo Åberg.

Lahden Kivistönmäen K-marketin myymäläpäällikkö Johanna Räsänen harkitsi myös kauppiaan uraa.

– Meillä on kuitenkin perheessä jo yrittäjäpuoliso ja kolme lasta, enkä halua uhrata tässä elämänvaiheessa niin paljon aikaa yrittäjyyteen, mitä se vaatisi. Taloudellisesti pidän riskiä pienenä ja uskon, että tuottoa kyllä tulisi.

.
.