Tuholainen valitsi marjat ja jätti omenat rauhaan – sadosta tulossa runsas

Syksyinen omenasesonki on alkamassa todennäköisesti tällä viikolla, kun omenat alkavat olla kypsiä poimittaviksi. Tämän vuoden omenista ei toukkia pitäisi löytyä tuholaisten pysyttyä loitolla. Sademäärät ovat olleet pääosin otollisia omenan kasvuolosuhteiksi.

Kotimaa
omena sato puu pirja
Omenia puussa.Tenho Tornberg / Yle

Hedelmän- ja Marjanviljelijäin liiton viljelyneuvoja Tuija Tanska pitää tämän vuoden omenasatoa käyttökelpoisempana kuin edellisvuosina, jolloin sato on ollut toukkaisempaa. Kukinta on ollut keväällä paikoin jopa liiankin runsasta.

– Raakileita kehittyi paljon, jolloin omenat jäävät pienemmiksi, selventää Tanska.

Tänä vuonna ei tule matoisia omenia.

Tuija Tanska

Luonnonmukaista harvennusta on ollut myös näkyvissä.

– Sopivaa raakileharvennusta luonto teki itsekseen. Ei kuitenkaan tarpeeksi, sanoo Drockilan Mansikoiden maaseutuyrittäjä Rune Drockila Kaakkois-Suomesta.

Omenoiden laatu kärsii, jos niitä kehittyy puuhun liikaa. Raakileharvennus auttaa tässä. Muussa tapauksessa omenat eivät mahdu kasvamaan ja saadaan liian pieniä omenia.

Pihlajanmarjakoit pysyneet loitolla

Pihlajanmarjakoista ei ole tänä vuonna ollut ongelmaa, mikä näkyy myös sadon muodostumisessa. Kun marjoja on runsaasti, koi valitsee mieluummin ne omenoiden sijaan.

– Tänä vuonna ei tule matoisia omenia, sanoo Drockila.

Pyhtäällä sijaitsevalla Drockilan tilalla kukinta on ollut erittäin runsasta. Drockila odottaa, että omenasadosta muotoutuu niinikään hyvä.

– Suurempi ja ennen kaikkea laadukkaampi sato saadaan tänä vuonna. Näyttää, että kotipuutarhassakin on omenia, hän kuvailee.

Sadetta riittävästi – paikoin jo liikaa

Jos lämpö ja kastelu ovat kunnossa, omenia saadaan runsain mitoin. Tänä kesänä sadetta on tullut riittävästi, paikoin liikaakin.

– Mutta sitäkin tarvitaan, sanoo maaseutuyrittäjä Rune Drockila.

Hedelmän- ja Marjanviljelijäin liiton mukaan ihmisten kotipihoilla liiallisesta kosteudesta ei ole useinkaan haittaa. Kotipuutarhoissa veden poiskulkeutuminen onnistuu usein helpommin.

Kesäomenista pirja ja huvitus on poimittu, ja niitä on löytynyt jo elokuun alusta saakka toreilta myynnistä. Esimerkiksi Drockilan tilalla poimitaan seuraavaksi valkeakuulasta ja vuokkoa, ehkä jo tällä viikolla.

Suurempi ja ennenkaikkea laadukkaampi sato saadaan tänä vuonna.

Rune Drockila

Omenat voi hyödyntää mehustamoissa

Jos oman pihan omenat jäävät itsellä syömättä, niitä voi viedä myös mehustamoihin. Itä-Suomessa mehustamoita ei ole ollut Länsi-Suomen tapaan. Pyhtäällä aloittaa toimintansa tällä viikolla Marian Mehustamo.

– Minuaa surettaa, että ihmiset heittävät omenoita kaatopaikalle, sanoo paikan omistaja Maria Sonntag.

Kasvukausi on hänen mukaansa optimaalinen omenalle.

– Hyödynnetään se, mitä meidän omassa kotipihassamme kasvaa.