Hyppää sisältöön

Voimailu vetää nyt tyttöjä ja nuoria naisia – Piia Koski löysi puntit 15-vuotiaana

Piia Koski on harrastanut painonnostoa viisi vuotta ja edennyt jo Suomen huipulle. Matkan varrella moni on hänelle ihmetellyt, miten noin pieni voi olla painonnostaja. Painonostoon liittyvät mielikuvat ovat alkaneet kuitenkin muuttua ja lajin pariin on tullut entistä enemmän myös nuoria naisia.

Kuva: Pasi Takkunen/Yle

Kurikkalainen Piia Koski harrasti nuorempana yleisurheilua. Painonnoston pariin hän löysi, kun lähti 15-vuotiaana punttisalille oppimaan punttitekniikkaa kiekonheittoa varten.

– Täällä oli valmentajia, jotka houkuttelivat lajin pariin ja innostivat kilpailemaan.

Piia Koski iloitsee siitä, että painonnostoon liittyviä stereotypioita on saatu rikottua. Enää ei ajatella, että painonnosto on vain miesten laji tai että painonostoa voivat harrastaa vain isokokoiset naiset. Näihinkin ennakkoluuloihin Piia on viisivuostisen uransa aikana ehtinyt törmätä, mutta viime aikoina enää harvemmin.

– Koko ajan tulee nuoria naisia lisää. Voimailu on alkanut kiinnostaa naisia entistä enemmän.

Crossfit tuo harrastajia painonnostoon

Painonnoston pariin on tullut naisia erityisesti crossfitin puolelta. Painonnosto on nyt trendikäs laji nuorten naisten keskuudessa, sanoo painonnostoliiton puheenjohtaja Timo Kukkonen.

– Naisharrastajien määrä on kasvanut aivan selvästi, toteaa Kukkonen ja kiittää hyviä esikuvia, juuri olympialaisissa esiintynyttä Anni Vuohijokea ja muita menestyneitä naispainonnostajia.

Kuva: Pasi Takkunen/Yle

Lajin naisistumisesta kertoo myös se, että viikovaihteessa Kurikassa järjestettäviin 20- ja 23- vuotiaiden SM-kilpailuihin on ilmoittautunut yli 30 naista. Järjestäjäseurasta Kurikan punttiklubista mukana on kaksi naista ja yksi mies.

Piia Koski nostaa kaksikymppisissä 63 kilon sarjassa ja hän on valmistautunut kotikisoihin huolellisesti. Tavoitteena olisi kirkastaa viime vuoden hopeamitali kultaiseksi.

"Ai sä nostat noin paljon"

Piian ennätys tempauksessa on 70 kiloa ja työnnössä 81 kiloa. Yhteistuloksen ennätys on 149 kiloa. Piia on tottunut ihmettelyihin varsinkin silloin, kun on nostanut puntteja muualla kuin painonnostosalilla.

– Kyllä usein varsinkin miehet tulevat sanomaan, että "ai sä nostat noin paljon", mutta ymmärtävät kyllä sitten, kun kuulevat että olen painonnostaja, naurahtaa Piia.

Painonoston harjoittelu on monipuolista, koska lajissa tarvitaan sekä taitoa että voimaa. Huipulle pääsy edellyttää kovaa harjoittelua ja kurinalaista elämää.

Piian mukaan aikaa jää kuitenkin muullekin kuin treenamiselle, nukkumiselle ja syömiselle, kun päivät aikatauluttaa niin, että kaiken ehtii tehdä.