Traktorimarssin puuhamiehet väläyttävät jo uutta marssia Helsinkiin – "Meille valehdeltiin"

Kapinamieliset maatalousyrittäjät ovat viestitelleet uuden traktorimarssin järjestämisestä Helsinkiin. MTK:n paikallisjohtaja yrittäisi mieluummin muistuttaa päättäjiä lupausten pitämisestä hiljaisemmilla keinoilla.

Kotimaa
Matti Lappalainen maanviljelijä
Sakari Partanen / Yle

Matti Lappalainen ja Ahti-Pekka Vornanen olivat järjestämässä maaliskuussa mielenosoitusta Senaatintorilla kotimaisten maanviljelijöiden puolesta. Tapahtuma sai valtavan huomion, mutta mitä siitä jäi käteen? Ei mitään, toteavat pettyneet viljelijät.

– Muuta ei jäänyt käteen kuin kuluttajien ja helsinkiläisten lämmin vastaanotto. Päättäjiltä ei olla saatu mitään, Vornanen sanoo.

He ovat valmiita organisoimaan uuden mielenosoituksen, mikäli viljelijät eivät saa elinkeinoonsa helpotusta pian. Lappalainen on jo ollut yhteydessä kollegoihinsa ja ehdottanut uuden, mahdollisesti pidemmän traktorimarssin järjestämistä lokakuussa.

– Sitten tullaan eri mielellä. Viimeksi sovittiin että ollaan siivosti ja kukaan ei ole kännissä, että tämä on myrskyvaroitus. Epäilen, että meininki on astetta rajumpi kuin viimeksi, pettynyt Lappalainen uhoaa.

Vornanen suhtautuu tässä vaiheessa pidättyvämmin siihen, kannattaako uutta marssia järjestää.

– Jos katsotaan tarpeelliseksi. Ensimmäinen oli siinä mielessä onnistunut, että vastaanotto oli lämmin. Ei se voi sen kummemmaksi traktorimarssilla mennä: sama vaikutus saadaan jos yhtä nätisti toimitaan. Ei sen takia kannata mennä.

MTK:n paikallisjohtaja: "Nyt ei ole aika"

Juha Partanen puheenjohtaja MTK-Pohjois-Savo
Juha Partanen.Sakari Partanen / Yle

Maataloustuottajien etujärjestön MTK:n paikallisjohtaja toppuuttelee ajatusta uudesta mielenilmauksesta.

– Nyt ei ole uuden traktorimarssin aika, MTK-Pohjois-Savon puheenjohtaja Juha Partanen painottaa.

Hänen mukaansa pallo on nyt päättäjillä ja heidän tehtävänsä on pitää maaliskuisen traktorimarssin aikaan antamansa lupaukset. Partanen ainoastaan muistuttaisi niistä lähettämällä "pieniä iskujoukkoja" evästämään budjettiriiheen ja ministerikokoukseen tulleita päättäjiä.

– Meillä on näitä kellokkaita, jotka ovat aina nousemassa barrikadeille. Heitäkin tarvitaan, mutta järjestöllä ei ole tässä vaiheessa uutta marssia näköpiirissä.

"Ilmoittaisivat, ettei rahoja löydy, niin me ymmärrettäisiin lopettaa"

Ahti-Pekka Vornanen maanviljelijä
Ahti-Pekka Vornanen.Sakari Partanen / Yle

Matti Lappalainen ei sen sijaan haluaisi enää odottaa. Hän sanoo suoraan, että poliitikot valehtelivat viljelijöille traktorimarssin jälkeen.Myös Ahti-Pekka Vornanen kuvaa tilannetta "ajolähdöksi": tiloja on kaatunut ja uhkaa kaatua lisää.

Mitä viljelijät sitten haluavat? Lappalainen, Vornanen ja muut pettyneet viljelijät ovat jo keskenään pyöritelleet sitäkin, pitäisikö maa- ja metsätalousministeriön ja Maaseutuviraston ylin johto vaihtaa. Medialle he asettelevat sanansa varovammin:

– Meillä on 200 kansanedustajaa, joista valitaan valiokunnat, ne tekevät päätökset ja muuttavat lain. Jos ne eivät ymmärrä asiaa niin ilmoittaisivat suoraan tuottajille, ettei budjetista löydy rahoja meille, niin ymmärrettäisiin lopettaa touhu, Ahti-Pekka Vornanen sanoo.

Ministeriö on jo korottamassa tukia ja korvauksia

Valtio on jo tehnyt jotain viljelijöiden kurimuksen helpottamiseksi. Kehysriihen lisäykset (yhteensä 27 miljoonaa euroa kansalliseen tukeen ja luonnonhaittakorvauksiin) ovat toteutumassa ja lisäksi viljelijöiden työeläkemaksujen viivästyskorkoja on alennettu. Ne eivät kuitenkaan riitä paikkaamaan edes Pohjois-Savon tilojen menetyksiä sanoo paikallisen MTK:n toiminnanjohtaja Jari Kauhanen.

– Jos verrataan vuoteen 2014, meillä tilat ovat menettäneet tuissa 10 miljoonaa ja markkinahinnoissa 40 miljoonaa euroa.

Viljelijöille olisi nyt tärkeää, että tukimaksatuksia aikaistettaisiin lokakuulle, kuten heille Kauhasen mukaan traktorimarssilla luvattiin. Lisäksi iso merkitys olisi korkotuki- ja kriisilainoituksen järjestämisellä niille tiloille, jotka eivät muuten saa pankeista lainaa. MTK on esittänyt myös maatalousrakennusten kiinteistöverotuksen poistamista sekä erinäisiä toimia markkinahintoihin vaikuttamiseksi.

– Mitään päätöksiä tai esityksiä näistä ei ole maa- ja metsätalousministeriöstä tullut, Kauhanen sanoo.

Entä sitten, jos viljelijöiden toivomat helpotukset eivät mene läpi? Kiuruvetinen Lappalainen esittää tylyn ehdotuksen.

– Näkisin, että tukijärjestelmällä tuetaan kuluttajaa. Miksi sitä pitää kierrättää viljelijän kautta? Ajetaan maataloustuet alas. Jos jollakulla ei sen jälkeen ole varaa enää ostaa ruokaa, hakekoon sosiaalihuollon luukulta.

Lisäys 15.8.: Lisätty yksi sitaatti Ahti-Pekka Vornaselta koskien mahdollista uutta traktorimarssia ennen ensimmäistä väliotsikkoa.