Perheenisät Merijärvellä hämmästelevät Fennovoiman ydinjätteen loppusijoitusuhkaa

Merijärvi on lähin kuntakeskus Fennovoiman mahdolliselle ydinjätteiden loppusijoituspaikalle Pyhäjoella. Tutkittavana olevan Sydännevan alueen lähellä asuvat kuntalaiset ovat huolissaan tulevien sukupolvien puolesta.

Fennovoima
Yrittäjä Matti Mollis Merijärveltä olisi mahdollisen Syvännevan loppusijoituspaikan lähinaapureita.
Yrittäjä Matti Mollis Merijärveltä olisi mahdollisen Sydännevan loppusijoituspaikan lähinaapureita.Salla Laurila / Yle

Pyhäjoki ja Fennovoiman naapurikunnat valmistelevat lähiviikkoina lausuntoja ydinjätteen mahdollisesta loppusijoittamisesta Pyhäjoen Sydännevalle, aivan Merijärven ja Kalajoen rajan tuntumaan.

Fennovoima selvittää loppusijoitusta myös Eurajoelle.

Merijärveläisten kanta ydinjäteluolan mahdolliseen tuloon vain joidenkin kilometrien päähän kuntakeskuksesta on hyvin kriittinen, kertoo kunnanhallituksen puheenjohtaja Kirsti Nivala.

– Hyvin kielteinen. Esimerkiksi olin Merijärvi-viikolla saunavihdan teossa Saukonperällä, joka tulee lähimmäksi tätä aluetta, niin kyllä siellä perheenisät ottivat hihasta kiinni, että mitä Merijärven kunta aikoo tässä asiassa tehdä. He ovat hyvin huolissaan, Nivala kertoo.

Myös kyläkaupan edustalta tavoitetut nuoret pyörittelevät päätään ydinjätemahdollisuudesta.

Kyllä siellä perheenisät ottivat hihasta kiinni, että mitä Merijärven kunta aikoo tässä asiassa tehdä.

Kirsti Nivala

– Eihän tuo oikein hääviltä kuulosta, Antti Alahuhta sanoo.

– Mikäkö siinä pelottaa... ydinjätteistä kysymys, niin ei mielellään, vastaa Maria Hakala.

Myös pari ulkopaikkakuntalaista naista antaisi hankkeesta kriittisen lausunnon, mutta he lopulta jääväävät itsensä, koska eivät ole Merijärveltä.

Vaikeasti lähestyttävää korpea

Syvännevan alue on vaikeasti saavutettava, sinne ei ole esimerkiksi tienviittoja.

Yle Oulu saa kylältä neuvon lähestyä aluetta lännestä. Pyhäjoen Yppärille vievän tien varresta löytyy paljon asutusta, ja lopulta myös metsäautotie, joka vie Sydännevan selvitysalueen pohjoisosiin.

Siellä maasto on paikoin ryteikköistä ja kosteaa, mutta paikoin sileäksi hioutunut peruskallio paljastuu jäkäläisen, ohutrunkoisen mäntymetsän keskeltä. Juuri vankka kallioperä saattaa perustella alueen tutkimista ydinjätehaudaksi.

Onhan tuossa lapsia kasvamassa. Jos he jäävät tänne asumaan, tämä jäisi heidän hartioilleen.

Matti Mollis

Lasten tulevaisuus huolestuttaa 

Ydinjätteen loppusijoituslaitoksen pelätään heikentävän lähialueiden imagoa ja elinvoimaa. Lisäksi sen uskotaan heikentävän maan ja muun kiinteän omaisuuden arvoa.

Yle Oulu tavoitti Saukonperän naapurista Viitaperältä yrittäjä Matti Mollisin, joka kertoo, että Sydännevan selvitysalue ulottuu lähes hänen takapihalleen. Myös hänen kantansa ydinjätteiden loppusijoitukseen alueelle on yksiselitteisesti kielteinen.

– Minuahan se ei tule koskemaan, jos mahdollisesti 2090-luvulla sijoitetaan ensimmäiset erät jätteitä tänne, taidan olla silloin jo maan mullissa. Mutta onhan tuossa lapsia kasvamassa. Jos he jäävät tänne asumaan, tämä jäisi heidän hartioilleen.

Fennovoiman yllätyksestä ei pidetä

Fennovoima jätti ydinjätteiden loppusijoitusta koskevan ympäristövaikutusten arviointiohjelman ministeriölle kesäkuun lopussa. Siinä mainittu mahdollisuus loppusijoittaa ydinjäte Pyhäjoen haja-alueelle yllätti alueen kuntapäättäjät pahanpäiväisesti.

Fennovoima Oy saa myös Merijärven kunnanhallituksen puheenjohtajalta huonon arvosanan menettelytavoista.

– Olen ollut kuusitoista vuotta kuntapäättäjänä. Yleensä isoista linjauksista kerrotaan naapurikuntien johdoille, edes jonkin verran ennen asian julkistamista. Monesti käydään melko pitkällekin meneviä keskusteluja, mutta tästä ei ole tullut mitään. Kaikki on tullut lehdistön kautta. Aika outoa käytöstä, Nivala moittii.