1. yle.fi
  2. Uutiset

Putin antoi potkut luottomiehelleen Ivanoville – voiko yksi syy olla Mannerheim-kohu?

Venäjällä on jo jonkin aikaa odotettu muutoksia Putinin lähipiiriin. Perjantaina potkut sai Putinin oikeaksi kädeksi kutsuttu hallintopäällikkö Sergei Ivanov, jolla on paljon kytköksiä myös Suomeen.

Yle maailmalla: Bryssel
Ivanov ja Putin keskittyneinä keskusteluun.
Venäjän presidentti Vladimir Putin on erottanut hallintopäällikkönsä Sergei Ivanovin. Alexey Nikolsky / EPA

Venäjän presidentti Vladimir Putin on erottanut hallintopäällikkönsä Sergei Ivanovin. Hän saa uuden tehtävän presidentin erityisedustajana kysymyksissä, jotka koskevat luonnonsuojelua, ekologiaa ja kuljetuksia.

Ivanov, 63, on toiminut presidentinhallinnon päällikkönä vuodesta 2011. Hän oli Venäjän puolustusministerinä 2001–2007. Ivanovista on sanottu, että hän kuuluu Putinin lähiystäviin.

Uudeksi hallintopäälliköksi Putin nimitti varapäällikön Anton Vainon. Vaino on syntynyt Tallinnassa 1972.

Venäjällä on jo jonkun aikaa odotettu muutoksia Putinin lähipiiriin. Erityisesti on ennakoitu, että Putin erottaa pääministerinsä, Dmitri Medvedevin.

Ivanovin erottamista voidaan pitää yllätyksenä ja merkkinä poliittisista näkemyseroista.

Mannerheim-kohu taustalla?

Ivanovin erottamisen taustalla voi olla syvempikin tyytymättömyys, mutta ajankohtainen syy saattaa löytyä hänen viimeaikaisesta toiminnastaan. Hän oli valtiojohdon edustajana paljastamassa Suomen marsalkka Mannerheimin muistolaattaa viime kesäkuussa Pietarissa.

Venäjän pääministeri Dimitri Medvedev (vas.), presidentti Vladimir Putin ja hallintopäällikkö Sergei Ivanov (oik.) vierekkäin tutkimassa kellojaan. Taustalla sotilashenkilöitä.
Venäjän pääministeri Dimitri Medvedev (vas.), presidentti Vladimir Putin ja tänään erotettu hallintopäällikkö Sergei Ivanov (oik.) osallistuivat maailmansodan muistotilaisuuksiin kesäkuussa 2013.Juri Kochetkov / EPA

Muistolaatta herättää Pietarissa ankaraa vastustusta, koska Mannerheim yhdistetään Leningradin piiritykseen. Muistolaattaa on toistuvasti töhritty, ja mielenosoittajat vaativat rintakuvan välitöntä poistamista.

Yle raportoi asiasta tämän viikon alussa. Lue juttu täältä.

Ivanovin kautta pietarilaisten kritiikki on kohdistunut koko valtiojohtoon. Muistolaattaa vastustavien mielestä maan johto on unohtanut leningradilaisten kärsimykset eikä ylipäätään ota huomioon kansan mielipiteitä.

Pitkän linjan kumppani

Ivanovilla on presidentti Putinin tavoin pietarilainen KGB-menneisyys. Hän työskenteli Leningradin kaupungin ja alueen tiedustelutehtäviin erikoistuneessa valtion turvallisuuden komiteassa 70-luvulla samassa alaosastossa Putinin kanssa.

1970-luvun lopulta hän työskenteli varapäällikkönä KGB:n ulkoisen tiedustelun organisaation johtokunnassa.

Ivanov työskenteli vuosina 1984–1990 Helsingin suurlähetystössä lähetystösihteerin nimikkeellä. Hänen tiedetään juuri tämän takia tuntevan Suomen hyvin. Hän jopa puhuu hieman suomea.

Ivanov nimitettiin Putinin ehdotuksesta Venäjän turvallisuuspalvelun FSB:n varajohtajaksi vuonna 1998 ja Venäjän federaation turvallisuusneuvoston sihteeriksi vuotta myöhemmin. Putin itse vahvisti nimityksen presidenttinä toukokuussa 2000.

Imagoriski saa mennä

Ivanovin erottaminen saattaa olla merkki siitä, että valtiojohdosta poistetaan ne, joilla voi olla haitallinen vaikutus johdon suosioon.

Putinin lähipiiriin kuuluvien julkisella toiminnalla voi olla vaikutusta maan valtapuolueen, Yhtenäisen Venäjän, menestykseen ensi kuun parlamenttivaaleissa. Myös Sergei Ivanov on puolueen edustaja.

Vastaavasti pääministeri Dmitri Medvedev on viime aikoina raivostuttanut lausunnoillaan talouskriisistä kärsiviä venäläisiä. Hän on mm. sanonut, että ihmisten pitäisi vain kestää, vaikka rahaa ei ole. Pienipalkkaisia opettajia hän kehotti siirtymään yksityisyrittäjiksi.

On siis mahdollista, että Ivanovin ero ei jää viimeiseksi.

Juttua täydennetty perjantaina 12.8. klo 15.30. Lisätty tietoja Ivanovin taustasta ja kytköksestä Mannerheimin muistolaattaan liittyvään kohuun Venäjällä.

Lue seuraavaksi