Kalle Keskinen on koukussa yrittämiseen: ”Ei sitä meinaa päästä sängystä ylös, jos ei ole jollain tavalla kusessa”

Kohupromoottori. Talousrikollinen. Raikulipoika. Seinäjokista promoottoria Kalle Keskistä on kutsuttu kaikilla näillä nimillä, mutta onko hän kuitenkin ennen kaikkea aikuinen, työtä tekevä mies, joka elää unelmaansa tehden juuri sitä työtä mitä haluaa? Töitä hän ainakin tekee - ja paljon. Tittelilistaan voisi lisätä myös tärkeän nimikkeen: isä.

Kotimaa
kalle Keskinen kadulla auton edessä
Kalle Keskinen ei pysähdy.Johanna Manu / Yle

Taloussotkut ja tuomio ehdottomaan vankeuteen ovat pitäneet promoottori Kalle Keskisen otsikoissa, mutta kymmenen vuotta sitten mies tuli tunnetuksi suurelle yleisölle tuodessaan Hartwall Areenalle räppäri 50 Centin.

Pari vuotta myöhemmin 44 000 ihmistä koki Helsingin Olympistadionilla Bon Jovin keikan mikä oli myös kohupromoottorin aikaansaannoksia. Yksi Keskisen tunnetuimmista tapahtumista on Seinäjoen tapahtumakesät jo 13 vuoden ajan päättänyt Vauhtiajot.

Otsikoissa ja netin syövereissä on kuitenkin yhtä ja toista. Välillä jutuissa on totta toinen puoli, vaikka Keskinen itsekin myöntää, että joskus ihmettelee lukiessaan, että kenestä jutussa kirjoitetaan.

– Jossain kohtaa on tullut googlattua, että mitä kaikkea herkkua löytyy, mutta niiden lukeminen niin… ei siihen kannata jäädä. Tulee paha mieli. Wikipediasta mitä näkyy niin sen oon lukenut, Kalle naurahtaa.

Kalle myöntää, että hyviäkin juttuja on kirjoitettu. Toiveissa on, että se mitä media kertoo, olisi enimmäkseen hänen yrittäjäpuoltaan.

– Henkilökohtaista puolta oon yrittänyt varjella, että sitä puolta ei olisi esillä. Aina ei ole onnistuttu, mutta yritetty on kovin.

Sellainen paikalleenpysähtyminen ei ole tähän ikään mennessä löytänyt mua. Sellaiseen mä en pysty.

Kalle Keskinen

Perhe-elämää ja tyttöjen maailmaa

36-vuotiaana monella ikätoverilla on talo, perhe, kultainennoutaja ja farmariauto. Keskiselläkin on jo osa näistä eikä hän välttämättä kaikkea kaipaakaan. Vaikka takana on rankka vuosi, niin ikänsä puolesta vauhtimies on mielestään hyvässä kohdassa.

– Pitääs olla kaiken järjen mukaan tullu sitä järkeä päähän. Onhan tässä konhotettu… Mutta joo, jos iän puolesta vois nyt lukita tähän niin tää on hyvä ikä, Keskinen summaa.

– Sellainen paikalleenpysähtyminen ei ole tähän ikään mennessä löytänyt mua. Sellaiseen mä en pysty.

Nyt jo teini-ikäinen tytär on pitänyt Keskistä hyvin arjessa kiinni. Kasvatusasioissa on mennyt Keskisen mukaan yllättävän hyvin, vaikka ei ole helppoa neuvoa, kun omat konhotukset kirkuvat lööpeissä.

– Eikö se mee vähän niin, että älä tee niinku minä teen vaan niinku minä sanon. Onneksi tyttö on tainnut tulla äitiinsä, Kalle huokaisee.

17 vuodessa tyttöjen maailma on avautunut Keskiselle uudella tavalla. Jos hän onkin oppinut paljon uutta tytöistä, niin oma lapsi on opettanut häntä myös kuuntelemaan paremmin.

– Kyllä se aika mones asias onkin oikias.

Tyttäreltä ystävineen saa myös hyvin apuja ohjelmistoja suunnitellessa, vaikka asiakaskunta monesti painottuukin nuoriin äiteihin eikä tyttäriin. Nuori tietää kertoa mitä nykynuoriso kuuntelee.

Kalle Keskinen
"Pitääs olla kaiken järjen mukaan tullu sitä järkeä päähän." Johanna Manu / Yle

Koukussa yrittämiseen

Kalle Keskinen on kasvanut yrittäjäperheessä ja on jo nuorena oppinut yrittäjyyden paineet. Jatkuva paine kuitenkin taitaa olla se huume, joka saa veren kiertämään kunnolla jo yli 10 vuotta yrittäjänä toimineella promoottorilla. Kaikki yrittäminen kiinnostaa ja Keskinen sanookin olevansa koukussa yrittämiseen.

– Moon siihen niin koukussa, ettei mitään järkeä. Koukuttavinta on tämä ala enkä ole kovempipaineisia aloja löytänyt. Onhan tämä riskialtista. Oon tehnyt siinä ehkä vähän karhunpalveluksen itselleni, kun meinaa vähän olla niin, ettei pääse sängystä ylös, jos ei ole jollain tavalla kusessa.

Ja kuten otsikot ovat kertoneet, niin Keskinen välillä on todella kusessa.

Tiilenpäitä lukemaan

Etelä-Pohjanmaan käräjäoikeus määräsi Keskiselle kahden vuoden ja neljän kuukauden ehdottoman vankeusrangaistuksen vuosina 2009–2014 tehdyistä rikoksista. Lisäksi promoottorille langetettiin viiden vuoden toimintakielto. Liiketoimintakielto sekä maksettavaksi määrätyt korvaukset tulivat välittömästi voimaan, mutta muilta osin tuomio jäi odottamaan hovioikeuden päätöstä.

Aina on hävitty omat rahat eikä ole saatu itselle taloudellista hyötyä.

Kalle Keskinen

Syytteet tulivat kahdeksasta eri rikoksesta: kirjanpitorikoksia, velallista epärehellisyyttä ja veropetosta. Tuomio, mahdollinen ehdoton vankeus säikäytti, sillä Keskinen itse kokee olevansa syytön.

– Hovioikeus on edessä ja itse tiedetään, että on toimittu tahattomasti. Aina on hävitty omat rahat eikä ole saatu itselle taloudellista hyötyä. Sen miettiminen, että mitä tuleman pitää, niin siinähän tulis hulluksi ja kaikki aika menis siihen, jos niitä oikein miettiis. Keskitytään nyt tekemään tapahtumat parhaalla mahdollisella tavalla.

Udellessa pelottaako vauhtimiestä, jos häkki heilahtaa, vastaus tulee kuin apteekin hyllyltä.

– En ole antanut ajatustakaan.

Promoottori Kalle Keskinen Vauhtiajojen päälavan edustalla.
Vauhtiajot on Keskisen lempilapsi.Jussi Mustikkamaa/Yle

Kallen oppivuodet

Vauhtiajot on Keskisen ehdoton lempilapsi ja uransa tähtihetkiksi hän nimeää 50 Centin sekä Bon Jovin onnistuneet keikat.

Mä nyt elän muutenkin aina vähän riskirajoilla.

Kalle Keskinen

– 44 000 ihmistä ja kaikki tiesi ne biisit. Se oli sellaista yhteislaulua. Se on se fiilis mitä pystyy luomaan ihmisille. Se on se juttu mistä saa enemmän kicksejä kuin mitä euro saa aikaan. Nyt on vaan pakko ruveta kuuntelemaan euron ääntä tai muuten ei saa mitään tehtyä. Se oli kovaa kasvuaikaa ja mitään en vaihtaisi pois.

Rohkeuden Keskinen uskoo olevan peruja yrittäjäperheeltä. Keskinen naurahtaa, että perhe ei ole toki kannustanut menemään jatkuvasti riskirajoilla. Monesti on menty rajoja hipoen ja rikkoen, mutta oppivuosien myötä rajoja on myös hiljalleen löytynyt.

– Mä nyt elän muutenkin aina vähän riskirajoilla.

Ankarin kuri itselleen

Pohjanmaan rauha ja hiljaisuus ovat ne, mistä Kalle Keskinen nauttii, kun on aika pysähtyä ja olla hetki yksin. Kun pääkaupunkiseudun hulinoista palaa Seinäjoen kotiin, niin rauhoittumiseen ei tarvita mökkireissua, vaan oma kotisohva riittää.

Keskinen kertoo olevansa ankara itselleen ja suo harvoin itselleen täysin vapaata. Yksinäisinä hetkinä hän kuitenkin muistaa välillä antaa itselleen kiitosta onnistuneista projekteista jos sitten sitä toistakin:

– Joskus sitä vähän kuin kysyy itseltään lupaa, että voisko tämän illan nyt vaan olla. Yleensä ne yksinäiset hetket menee moraalisaarnaan itselleen. On siellä olalletaputteluhetkiäkin, mutta kovin vaan vähän, Kalle naurahtaa.